Háború: Lengyelország komoly lépésre szánta el magát

Hírek2023. szept. 17.Sz.A.

Mától nem engednek be orosz rendszámú autókat az országba - jelentette be a lengyel belügyminiszter.

Kim Dzsongun észak-koreai vezető Szergej Sojgu orosz védelmi miniszterrel együtt megtekintette a legújabb orosz Kindzsal nukleáris fegyvereket Vlagyivosztoktól 50 kilométerre fekvő Knevicsiben. Sojgu tisztelgett Kimnek, és a katonai együttműködés erősítéséről folytattak tárgyalásokat.

- Észak-Korea segíthet az orosz tüzérség utánpótlásában, de összességében nem hozhat nagy változást az orosz-ukrán háborúban – mondta Mark Milley amerikai tábornok, aki a NATO ülésére érkezett Norvégiába – jelentette az AP hírügynökség.

- Oroszország védelmi minisztériuma cáfolta, hogy az ukrán csapatok bevették volna a Bahmuttól nem messze fekvő Andrijivka települést, amely mára teljesen elpusztult a harcok következtében.

- Jens Stoltenberg NATO főtitkár szerint nem lesz gyors lezárása az orosz-ukrán háborúnak. A Funke német rádiónak nyilatkozva a főtitkár úgy fogalmazott, hogy sok háború tovább tart, mint azt a kirobbanásakor gondolják, ezért készülnünk kell arra, hogy hosszabb háború lesz Ukrajnában.

- Ukrajna az eddiginél több dróntámadást fog végrehajtani orosz hajók ellen, több drón lesz és kevesebb orosz hajó – mondta Mihajlo Fedorov ukrán digitális átmenetért felelős miniszter egy interjúban.

- A brit védelmi minisztérium szerint Oroszország egyre több cirkáló rakétát gyárt, melyeket az ukrán infrastruktúra támadására fog felhasználni a tél folyamán. A modern AS-23-as rakétákkal hajtották végre e legtöbb támadást ukrán energiaipari létesítmények ellen 2022 októberétől 2023 márciusáig.

- Mintegy száz ukrán tulajdonú ingatlan értékesítését tervezik az orosz hatóságok a Krím-félszigeten, ezek közé tartozik Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ingatlana is – mondta Vladimir Konstatinov, a Krím Parlament vezetője a Reuters tudósítása szerint.

- Lengyelország megtiltja az orosz rendszámú személygépkocsik belépését az országba vasárnaptól – jelentette be Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter. A tiltás a egy újabb szankció az Ukrajna megtámadása miatt Moszkva ellen meghozott intézkedések sorában.

- Moszkva szerint politikai alapon ítélték kilenc év börtönbüntetésre Vladiszlav Kljusin orosz üzletembert, aki egy 93 millió dollár értékű bennfentes kereskedelemben vett részt, és jó kapcsolatokkal rendelkezik a Kremllel.