A cégek, amelyek milliárdokat keresnek az ukrán háborún

Elemzések2023. szept. 15.D.J.

Mindegy ki győz az amerikai hadiipari cégek így is úgy is tovább erősödnek az európai harcoknak hála.

Mióta megindult az orosz invázió szinte nem telik el úgy hónap, hogy az Egyesült Államok ne jelentene be újabb fegyver-szállítmányokat Kijevnek. Múlt hónapban egy 250 millió dolláros segélycsomag került terítékre.

Ami az eddigi támogatások teljes összege mellett már szinte eltörpül, hisz az USA, a háború eleje óta 43 milliárd dollárnyi hadisegélyt küldött Ukrajnának.

Egy neve elhallgatását kérő uniós képviselő a Politiconak egyenesen azt mondta: ezzel a háborúval csak Amerika jár jól, hisz több energiát és több fegyvert tudnak eladni, mint korábban.

Az biztos, hogy az amerikai hadiipar aligha búslakodik a konfliktus miatt. Amikor a Kongresszus 18,6 milliárd dollárt különített el csak arra, hogy kielégítsék „Ukrajna hosszú távú védelmi szükségleteit”, ebből a pénzből 7 milliárd dollárt az amerikai vállalatoknak kötöttek le.

A harcoknak kétségtelen, hogy az egyik komoly nyertese a Lockheed Martin.

A világ egyik legnagyobb védelmi beszállítójáról van szó, amely világszerte úgy 110 embert foglalkoztat.

Az óriás-vállalat csak azért 2,3 milliárd dollárt kap, hogy feltöltsék az amerikai fegyverkészleteket, amelyekre részben az ukrán szállítások miatt is szükség van.

Emellett többek közt elnyertek egy 4,8 milliárd dolláros szerződést is az amerikai hadseregnél, amiért cserébe rakétakilövő rendszereket fognak leszállítani. Olyanokat, amelyek az "az USA nagy számban küldött Ukrajnába".

A Lockheed Martinhoz kötődik a háború két „ikonikus” fegyverének a gyártása is. Egyrészt a Javelin páncéltörő rakétákról van szó, amelyeknek kulcsszerepe volt abban, hogy az orosz előrenyomulást az ukránok meg tudták fogni. Másrészt a HIMARS rakéta-rendszerekről.

A háború a Lockheed-nek technikai bemutatónak se utolsó. A HIMARS rendelések alaposan megnőttek, mióta fény derült a hatékonyságukra.

A lengyelek a napokban jelentették be, hogy 2026-ig 486 HIMARS sorozatvetőt fognak vásárolni. Szintén friss hír, hogy Ausztrália a korábbi HIMARS vásárlásait kibővíti újabb 1 milliárd dollárral.

Beszédes, hogy a háború kipattanása után 2022 végére a Lockheed-nél a Javelinek gyártása évi 2100-ról felkúszott évi négyezerre. A HIMARS-oké pedig a korábbi évi 60-ról 96-ra.

A társaságnál a legutóbbi negyedéves forgalom több mint 8 százalékkal nőtt a tavalyi évhez képest, a legutóbbi éves bevétel pedig, amely 67,3 milliárd dolláron állt 5 százalékkal haladta meg a korábbi esztendőt.

A cég még úgyis szép számokat produkál, hogy egyébként bajaik voltak a repülőgépipari-részlegükkel, mivel nem tudnak kellő számú F-35-ös vadászgépet leszállítani a rendelőiknek. A hosszútávú kilátásaik viszont kifejezetten jók.

Az amerikai hadiipari kiadások egyébként nem aprózódnak túlságosan fel:

a pénzek nagy része öt társasághoz vándorol, akiket emiatt a „Nagy Ötként” is szoktak emlegetni.

Ide tartozik a Lockheed mellett az RTX Corporation, amely korábban Raytheon Technologies-ként volt ismert. Valamint a Northrop Grumman, a General Dynamics, illetve a Boeing védelmi, biztonsági és űripari divíziója. Utóbbit leszámítva mindegyik vállalat részvény-árfolyama tavaly az év végére legalább 17 százalékot nőtt.

Az öt nagy amerikai hadiipari beszállító legutóbbi éves árbevétele (milliárd dollár)*

RTX Corporation 70,57
Lockheed Martin 67,39
General Dynamics 40,85
Northrop Grumman 37,88
Boeing Defense, Space & Security 23,3
*az első négy cégnél annak a 12 hónapnak az eredménye van feltüntetve, amely 2023 június 30-al zárul

Az RTX közösen dolgozik a Lockheed-el a már említett Javelin páncéltörő rakétákon. Már pedig itt egyetlen rakéta ára átváltva eléri a 27 millió forintot.

A vállalatnak már az is komoly üzlet, hogy a Lockheed-hez hasonlóan segítenek az ukrán háború kapcsán újratölteni az amerikai fegyverkészleteket. Ez önmagában egy év alatt 2,5 milliárd dolláros biznisz lehet a cégnek.

Közben Európában az ukrán háború miatt az integrált rakétavédelmi rendszerek iránt is egyre nagyobb a kereslet.

Ennek pedig az amerikai hadsereg megoldását gyártó Northrop Grumman örülhet igazán.

Mindemellett most a nyáron a Nagy Öt egyik tagja, a General Dynamics az amerikai védelmi minisztériumtól kapott egy 17 hónapos szerződéshosszabbítást, így egyebek mellett az Ukrajnának szánt harckocsik karbantartását is ők intézhetik a jövőben.

A Nagy Ötből négyen egyértelműen nyertesei a háborúnak. A sorból kilóg a Boeing. A veszteségesen működő védelmi divíziójuk jelenleg komoly átalakítások alatt áll. A részleg élére még 2022-ben neveztek ki egy új vezetőt Ted Colbertet, aki szerint időbe kerül míg a bevezetett átalakítások beérnek.