Háború: menekíteni kell az oroszokat

Hírek2024. aug. 11.D.J.

Ez történt az ukrán háború 899-dik napján:

- Oroszország közölte, hogy több tízezer embert evakuál az ukrán csapatok által megszállt Kurszk térségéből. Alekszej Szmirnov megbízott kormányzó vasárnap a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közölte, hogy "utasította" a Kurszk délnyugati részén fekvő régió Belovszkij körzetének vezetőjét, hogy "gyorsítsa fel" az evakuálásra vonatkozó utasítások végrehajtását.

Helyi tisztviselők részletesen ismertették a harci övezethez közeli városokból és falvakból történő civil evakuálások mértékét.

"Több mint 76 ezer embert helyeztek át ideiglenesen biztonságos helyekre" - idézte a TASZSZ állami hírügynökség a regionális rendkívüli helyzetek minisztériumának egyik tisztviselőjét egy sajtótájékoztatón.

- Volodimir Zelenszkij szombaton először ismerte el, hogy az ukrán erők harcolnak az oroszországi Kurszk térségében. Az ukrán elnök korábban hallgatott a műveletről. Szombat esti beszédében azt mondta, hogy megbeszélést folytatott a műveletről Olekszandr Szirszkij ukrán főparancsnokkal.

- Kurszk városában legalább 13 ember megsérült, miután egy megsemmisített ukrán indítású rakéta törmelékei egy kilencemeletes lakóházra zuhantak - közölték vasárnap a régió tisztviselői. Az épület lakóit egy ideiglenes szálláshelyre evakuálták - közölte Igor Kutsak kurszki polgármester.

Hozzátette, hogy az egész városban légiriadó van érvényben.

- Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy a Kurszk elleni támadás ötödik napján megakadályozta Ukrajna további előrenyomulását. A harcok állítólag három faluban zajlottak a határtól mintegy 16 kilométerre. Az orosz belbiztonsági ügynökség, az FSZB "terrorizmusellenes" rendszert vezetett be Kurszkban és két szomszédos területen, Brjanszkban és Belgorodban, ami széleskörű jogköröket biztosít a hatóságoknak egy terület lezárására és a kommunikáció ellenőrzésére.

- Oroszország nukleáris ügynöksége szombaton arra figyelmeztetett, hogy közvetlen veszély fenyegeti a kurszki atomerőművet, amely kevesebb mint 50 kilométerre van a harcoktól. "Az ukrán hadsereg akciói közvetlen fenyegetést jelentenek" a nyugat-oroszországi Kurszk atomerőművére - idézték állami hírügynökségek a Roszatom atomenergia-ügynökséget. Nem volt bizonyíték arra, hogy az ukrán erők fenyegetik az erőművet.

Pénteken a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség vezetője "maximális önmérsékletre" szólított fel.

- Regionális áramkimaradásokról érkeztek jelentések, miután a kurszki régióban egy alállomást ért találat. Alekszej Szmirnov megbízott kormányzó pénteken közölte, hogy tűz ütött ki egy transzformátorállomáson, amelyet egy ukrán drón roncsai találtak el. Hozzátette, hogy néhány frontszakaszon, köztük Kurcsatovban, ahol az atomerőmű található, nem volt áram.

- Fehéroroszország szombaton további csapatokat küldött az Ukrajnával közös határ megerősítésére, mondván, hogy ukrán drónok megsértették a légterét Kijev kurszki térségbe való behatolása során. A fehérorosz külügyminisztérium beidézte Ukrajna ügyvivőjét, intézkedéseket követelt annak biztosítására, hogy az ilyen incidensek ne ismétlődjenek meg, és azt sugallta, hogy ha megismétlődnek,

Fehéroroszország mérlegelni fogja, hogy Kijev diplomáciai jelenléte Minszkben "helyénvaló-e".

- Az ukrán haditengerészet és a katonai hírszerzés megtámadott és megrongált egy korábbi, orosz erők által használt tengeri gázplatformot a Fekete-tengeren - közölte a haditengerészet szóvivője szombaton. Egy éjszaka készült videót tett közzé, amelyen egy tengeri platformon történt robbanás és az azt követő tűz látható. Elmondta, hogy a támadás előtt fél nappal az orosz erők felszerelést és katonai személyzetet állomásoztattak a platformon.

- Egy civil meghalt egy ukrán dróntámadásban az ukrán határtól mintegy 300 kilométerre fekvő oroszországi Lipeck városában - közölte a regionális kormányzat szombaton a Telegram üzenetküldő alkalmazáson. Igor Artamonov, a lipecki régió kormányzója elmondta, hogy az orosz légvédelmi rendszerek 19 ukrán drónt fogtak el az éjszaka folyamán.

- A frontvonalon Ukrajna szombaton június 10. óta a legalacsonyabb számú "harci bevetésről" számolt be a területén. Ez annak a jele lehet, hogy az ukrajnai bevonulás segít

enyhíteni a nyomást a kiterjedt frontvonal egyes részein.

- Egy 35 éves férfi és négyéves fia meghalt Kijev szombat éjjeli orosz bombázásában - közölte vasárnap az ukrán állami katasztrófavédelmi szolgálat. A két halott mellett további három ember megsebesült, amikor rakéták csapódtak be házakba a főváros Brovary kerületében - közölték a hatóságok.