Háború: A Barátság kőolajvezetéket ismét megtámadták

Hírek2023. jún. 18.Sz.A.

Az ukrán ellentámadás a déli és keleti fronton folytatódik, a nyugati fegyverek segítségével.

Eközben komoly veszteségeket szenvedhet a harckocsikból az orosz haderő, erre lehet következtetni Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kijelentéséből, aki egy nyugat-szibériai gyárban tett látogatásakor arra figyelmeztetett, hogy fel kell gyorsítani a páncélozott harckocsik gyártását. Sojgu lényegében megismételte azt a kérést, amit Vlagyimir Putyin fogalmazott meg a hét elején, miszerint a különleges katonai hadművelet igényei miatt növelni kell a harckocsik gyártását - számol be a Guardian.

Az orosz elnök szerint precíziós lőszerekből, kommunikációs felszerelésből, vadászgépekből és drónokból sem áll rendelkezésre elegendő mennyiség, de – mint mondta – az ukrán fél az ellentámadás elmúlt két hete alatt katasztrofális veszteségeket szenvedett.

Hanna Majlar ukrán ukrán védelmi miniszter-helyettes szerint az ukrán erők előretörtek, különösen Zaporizzsja megyében, az ország déli részében.Ahol az ukrán erők ellentámadása zajlik, minden területen taktikai sikereket értek el, fokozatosan haladnak előre, jelenleg minden irányban két kilométert sikerült előrenyomulni – mondta a Guardian lapnak adott interjúban. pénteken. A védelmi miniszter-helyettes szerint a Mariupol felé vezető úton, Donyeck megyében próbálják visszaszorítani az orosz csapatokat. Közlése szerint a brit Challenger tankokat nemsokára bevezetik a harcokban.

A civil áldozatok száma továbbra is nagyon magas, mert a frontvonal egyre közelebb ér a városi negyedekhez.

A hét elején Odessza városát is rakétákkal támadta az orosz haderő: a lőszer és élelmiszer-utánpótlást próbálják megnehezíteni.Szombaton az orosz haderő rakétákkal támadta Herszon megyét, több mint 23 ember megsérült, köztük három gyermek is – jelentette az ukrán belügyminisztérium.

Orosz források szerint az ukrán-orosz határnál fekvő Brjanszk mellett három, az olajfinomító támadását célzó drónt megsemmisítettek. A Brjanszk megyei kormányzó szerint ukrán fegyveres erők a Barátság kőolajvezetékhez tartozó olajfinomítót támadták meg Novozibkov térségében. Az orosz légvédelem szakszerűen visszaverte a támadást - írja Alekszander Bogomaz kormányzó.