Háború: a határtól 1800 kilométerre, orosz földön csaptak le az ukránok, egy szuperszonikus bombázót eltaláltak

Hírek2024. júl. 28.Növekedés.hu

Ez történt a háború 886.napján.

Vang Li kínai külügyminiszter és Anthony Blinken amerikai külügyminiszter a A Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) csúcstalálkozóján, Laoszban kétoldalú megbeszélést folytattak, melynek során Kína cáfolta hogy Oroszországot segítené az Ukrajna elleni háborúban.

Blinken szerint Kína alkatrészek szállításával segíti az orosz védelmi ipart, és amerikai szankciókat helyezett kilátásban, ha Peking nem hagy fel a gyakorlattal. Az amerikai külügyminisztérium szerint Kína nem tett ilyen jellegű ígéretet – írja a Guardian.

Dróncsapás ért egy orosz kőolajfinomítót Kurszk megyében Polevaja településen. Orosz források szerint három tank lángra kapott, erről a Telegram csatornán videót is kiposztoltak. A NASA műholdjai is kimutatták a tüzet Polevajánál.

Az orosz Interfax jelentése szerint Donyeck megyében újabb települést foglalt el a Pokrovszk település felé előre nyomuló orosz hadsereg. Az orosz erők lassan, de folyamatosan haladnak előre Donyeck megyében. Ukrán források elismerték, hogy a kérdéses területen heves harcok zajlanak.

Az ukrán hadsereg Harkivtól északkeletre, Vovcsanszk településnél tudtak új területeket ismét az ellenőrzésük alá vonni. Eközben az orosz hadsereg Donyeck várostól nyugatra és délnyugatra foglalt el területeket, és Krasznohorivka északi részén kitűzték az orosz zászlót.

Oroszország északi részén, az ukrán határtól 1800 kilométerre csaptak le ukrán drónok egy katonai bázisra, ahol  egy Tu-22M3-as hosszú távolságú szuperszonikus bombázót eltaláltak. Az UkrainszkaPravda értesülései szerint az ukránok több helyen is dróntámadásokat hajtottak végre négy másik orosz megyében is katonai bázisok ellen, és egy olajfinomítót is eltaláltak Rjazan megyében.

Az Oroszország déli részén, az ukrán határ melletti Belgorod megyében ukrán rakéták és drónok csaptak le, egy személy meghalt, kettő megsebesült, több épületben is károk keletkeztek.

Orosz források szerint az orosz légvédelemnek két ukrán drónt sikerült hatástalanítania Belgorodnál, egyik fél beszámolóját sem erősítették meg független források.

Odessza kikötőjéből az elmúlt 11 hónapban összesen 60 millió tonna ukrán árut sikerült elindítani, ebből 40,6 millió tonna gabona volt, amit összesen 46 országba exportáltak.

Narendra Modi indiai kormányfő bejelentette, hogy augusztusban Kijevbe utazik hivatalos látogatásra. Ez lesz részéről az első tárgyalás az ukrán fővárosban az orosz invázió kezdete óta.

Az ukrán légvédelem szerint Oroszország fokozta a ballisztikus rakétatámadásokat az elmúlt hónapokban, ezzel az ukránokat passzív védekezésre kényszerítik.

Az dél-oroszországi Brjanszk megye kormányzója szerint erős dróntámadás érte a megyét. Alekszander Bogomaz szerint 22 drónt sikerült elfogniuk és hatástalanítaniuk.