Háború: a keleti győzelem után nyugaton támadnak az oroszok

Hírek2022. jún. 27.D.J.

Ez történt az orosz-ukrán háború 124-dik napján:

- A keleti Szeverodonyeck városa, amely több mint egy hónapig állt ostrom alatt orosz kézre került.

- Moszkva fokozta a légicsapások intenzitását a hétvégén. Június eleje óta először komolyabb csapások érték Kijevet is.

Miután a fővárosban bombatalálat ért egy kilencemeletes lakóházat a romok alól egy sebesült hétéves kislányt mentettek ki. A gyerek apja életét vesztette a támadásban. „A kislányt nem fenyegette semmi, amíg Oroszország úgy nem döntött, hogy a nők, a gyerekek, az óvodák, a lakóházak, a kórházak és a vasutak is az ellenségeik” – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

- A Kijev elleni rakétatámadásokat Joe Biden amerikai elnök barbárságnak nevezte.

- Boris Johson a G7-ek csúcstalálkozóján szeretne megoldást találni az élelmiszerkrízisre. Az orosz tengeri blokád miatt az ukrán kikötőkben rekedt gabonakészleteket akár szárazföldi úton is ki lehetne juttatni az országból a brit miniszterelnök szerint.

- Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter kérte a G7-eket, hogy Moszkvát gyengítsék meg további szankciókkal, Ukrajnának pedig küldjenek nehézfegyvereket.

- Zelenszkij a fehéroroszokhoz intézett beszédében azt mondta: „Az orosz vezetés bele akar rángatni titeket az orosz-ukrán háborúba, mert nem törődik az életetekkel. De ti nem vagytok rabszolgák. A sorsotokról ti döntötök.”

- Ukrajna inváziója óta először Vlagyimir Putyin orosz elnök külföldi útra készül. Két volt szovjet tagköztársaságot, Tádzsikisztánt és Türkmenisztánt fogja felkeresni a hét folyamán – jelentette az orosz állami televízió.

- Többször is előfordulhatott, hogy az orosz haderő az elkapott ukránokat több napig megkötözve, bekötött szemmel tartotta fogva. Színlelt kivégzésnek vetették őket alá, dicsőítő jelszavak éneklésére kényszerítették őket, illetve nem vagy alig adtak nekik élelmet és vizet – közölte az ENSZ ukrajnai emberi jogi megfigyelő missziója.

- A háború miatt Franciaország is újragondolja az energiapolitikáját. A terveik szerint újra megnyitják egy nemrég bezárt széntüzelésű erőművűket.

- A Fekete-tengeren az ukránok megint megtámadták az egyik fúróplatformot, amely még 2014-ben, a Krím-sziget elfoglalásakor került az orosz érdekeltségbe tartozó olaj- és gázipari vállalathoz, a Chernomorneftegazhoz.