Háború: A kurszki áttörés helyéről üzent Putyinnak Zelenszkij

Hírek2024. aug. 25.Növekedés.hu

Ez történt a háború 914. napján.

Több büntetést ígért Oroszországnak tegnap Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, miután 230 fogoly cseréjét jelentették be a két ország között a kurszki betörés után két héttel – írja a Guardian.

Zelenszkij szokásos esti videójában az augusztus 6-i betörés helyszínéről jelentkezett be a kurszki régióból, egy erdős helyről és hangsúlyozta, hogy

amit az ellenség Ukrajnára okozott, azt most visszakapják, Oroszország most megtudja, mit jelent a büntetés.

A fogolycsere az Egyesült Arab Emirátusok közvetítésével jött létre, 115 ukrán és ugyanennyi, a kurszki régióban elfogott orosz katona térhetett vissza otthonába.Szombaton Zelenszkij bejelentette, hogy a kurszki hadművelet megelőző csapás volt annak érdekében, hogy az orosz támadásokat megállítsák Ukrajna északi területein, Szumi városához közel.

Az ukrán elnök szerint a kurszki területfoglalás nehéz, de pozitívnak nevezte az előrehaladást.

Ukrán források szerint öt ukrán civil vesztette életét egy orosz támadásban a donyecki régió keleti részén fekvő egyik településen.

Eközben folytatódik az orosz hadsereg által ostromlott Pokrovszk városából a lakoság kimenekítése.Az orosz Belgorod megyében öt civil életét vesztette és 12-en megsérültek egy ukrán támadásban Rakitnoje városában – jelentette be a megye kormányzója.

Kijev továbbra is szeretné elérni, hogy több nyugati fegyvert - így nagy hatótávolságú Storm Shadow rakétákat is -  bevethessen be az oroszországi területek támadásakor, így akár Moszkva környéki célpontokat is támadhatnának.

Ukrán források serint Kijev ezzel a békekötési alkupozícióját javítaná, és tárgyalóasztalhoz kényszerítené az oroszokat.

Az orosz-ukrán határ menti, Oroszországhoz tartozó Voronyezs megyében öt ukrán dróntámadást védtek ki az oroszok – a megye kormányzója szerint.

Brjanszk megyében is sor került egy ukrán dróntámadásra.

Kurszk megyében orosz források szerint három ukrán rakétát kilőttek az oroszok szombat éjszaka, további hármat pedig szombat reggel.

Az ukrán katonai titkosszolgálat szerint egy Voronyezs megyei, 5000 négyzetméteres lőszerraktárt ért ukrán találat.

A megye orosz vezetője szerint 200 civilt kellett evakuálni a támadás helyszínéről.

Ukrajna a függetlenségének 33. évfordulóját ünnepelte tegnap tűzijátékokkal, koncertekkel Kijevben. Beszédet mondott Volodimir Zelenszkij is, aki szerint az ukránok azt üzenik az ellenségnek, hogy semmit nem fognak elérni Ukrajna ellen.