Háború: Moszkva nem bírja kiszorítani a támadókat - az ukránok amerikai rakétákkal végeztek komoly rombolást Oroszországban

Hírek2024. aug. 22.D.J.

Ez történt az ukrán háború 910-dik napján:

- Ukrajna szerdán közölte, hogy a kurszki invázió frontvonalának védelmében amerikai gyártmányú HIMARS rakétákkal rombolt le orosz pontonhidakat. Az ukrán különleges erők által közzétett videókon több pontonátkelőre mért csapás látható Kurszk térségében, ahol Oroszország arról számolt be, hogy Ukrajna legalább három állandó hidat semmisített meg a Seym folyó felett.

- Az ukrán külügyminisztérium szerint Kijev előrenyomulása a kurszki területen nagyobb területi nyereséget hozott, mint amennyit Moszkva idén elért Ukrajnában.

- A nyugati beszállítóknak hagyniuk kellene, hogy Ukrajna a nagy hatótávolságú fegyvereiket oroszországi célpontokra lője ki - mondta szerdán Josep Borrell. Az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője szerint ez „megerősítené az ukrán önvédelmet, mivel megszűnne Oroszország menedékhelye a támadásoknál”, valamint életeket mentene meg és előmozdítaná a béketörekvéseket.

Az ukrán külügyminiszterrel folytatott megbeszélése után Borrell azt is elmondta, hogy Ukrajna kurszki ellentámadása „súlyos csapást mért” Vlagyimir Putyin háborús narratívájára.

- A jelek szerint ukrán drónok csapást mértek a Volgográdi területen lévő Marinovka orosz repülőtérre csütörtök kora reggel. A Telegram-csatornák szerint robbanások hallatszottak a szomszédos Kalach-na-Donu településen, a NASA műholdas tűzérzékelő rendszere, a Firms pedig megerősítette, hogy a repülőtéren és a közelben is tüzek keletkeztek.

- Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter szerdán azt mondta egy amerikai kongresszusi küldöttségnek, hogy a Kurszk elleni támadás célja, hogy

megtisztítsa a határt az orosz katonai fenyegetésektől, és lehetetlenné tegye az ellenséges ágyúzást valamint a városaink és falvaink elleni támadásokat.

- Az ukrán hadsereg közölte, hogy erői szerdán Pokrovszk környékén ismételt támadásoknak voltak kitéve, de veszteségeket okoztak a támadóknak, és azt állította, hogy 238 orosz katona halt meg vagy sebesült meg ugyanebben a térségben. Az ukrán katonai vezérkar szerint a pokrovszki fronton 46 orosz támadás történt a szerdai nap folyamán; ezek közül 44-et visszavertek, kettő pedig szerda este még folyamatban volt.

- Volodimir Zelenszkij elmondta, hogy erői megértették, hogy Oroszország mit kísérel meg Pokrovszknál, és Kijev ennek megfelelően erősíti csapatait. Az ukrán elnök sürgette a szövetségeseket, hogy tartsák be az ukrán hadseregnek szánt lőszerek szállítására vonatkozó menetrendet. Roman Kosztenko, az ukrán parlament nemzetvédelmi bizottságának titkára azt mondta, hogy Oroszország ugyan kivon néhány csapatot Ukrajnából, hogy Kurszkba küldje őket,

de nem vonnak ki csapatokat Pokrovszk irányából.

- Németország azt tervezi, hogy jövőre felére csökkenti Ukrajnának nyújtott támogatását, és arra számít, hogy a hiányt a G7-ek 50 milliárd dolláros hitelnyújtási terve fogja pótolni, amelyet a nyugaton befagyasztott orosz vagyonból származó bevételekből fedeznek.