Háború: Putyin racionális, tudja, mit tesz - az Atomenergia Ügynökség korábbi vezetője szerint

Hírek2024. aug. 24.Növekedés.hu

Ez történt a háború 913. napján.

Joe Biden amerikai elnök telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, és új katonai csomagot jelentett be Ukrajna számára.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter szerint az új csomag 125 millió dollár értékben tartalmaz többek között légvédelmi rakétákat és lőszereket. Austin pénteken az ukrán védelmi miniszterrel, Rusztem Umerovval egyeztetett a csomagról - írja a Guardian.

Főként légvédelmi fegyverekre van szüksége Ukrajnának a városok és az infrastruktúra védelméhez – közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az amerikai elnökkel folytatott telefonbeszélgetése után.

Az ukrán erők a kurszki régióban folytatják a hadműveletet, miközben az orosz hadsereg Donyeck megyében, a logisztikailag fontos Pokrovszk város körül előre nyomultak.

Narendra Modi indiai elnök Kijevbe érkezett pénteken, indiai elnök még nem jár Ukrajnában az 1991-es függetlenség óta.

Zelenszkijjel folytatott megbeszélésén Modi hangsúlyozta: barátként kész arra, hogy személyesen is közvetítsen az orosz és ukrán fél között, hogy béketárgyalásokra kerülhessen sor.

Modi szerint a két félnek azonnak tárgyalóasztalhoz kell ülnie, Zelenszkij szerint Modi támogatja szuverenitását és területi integritását.

Mihajlo Podoljak ukrán elnöki főtanácsadó szerint az indiai elnök látogatása kulcsfontosságú, mert Indiának igazán lehet hatása Moszkvára.

Az ukrán hadsereg amerikai precíziós GBU – 39-es bombákat is használ a kurszki terület támadásakor, és visszafoglalt Harkiv melletti településeket.

Ukrán források szerint, két négyzetkilométernyi területet foglaltak vissza Harkiv térségében. Az ukrán légvédelem vezetése egy olyan videót közölt, amelyen amerikai bombákkal egy orosz szakasz bázist támadtak meg.

Hans Blix korábbi ENSZ megfigyelő szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök nem kockáztatna meg egy atomkatasztrófát a zaporizzsjai atomerőműnél. A korábbi svéd külügyminiszter, és az Atomenergia Ügynökség volt elnöke (1981-1997) az AFP hírügynökségnek adott interjúban hangsúlyozta, hogy Putyin nagyon racionális, és pontosan tudja, mit tesz.

Mint mondta, nagyon csodálkozna, ha a katonai vezetőket nem készítették volna fel arra, hogy kerüljék a nagyobb sérülést az atomerőműben.