Háború: tömegével teszik le a fegyvert az orosz katonák

Hírek2024. aug. 21.D.J.

Ez történt az ukrán háború 909-dik napján:

- Ukrajna szerint az augusztus 6-án kezdődött kurszki offenzíva során nagyszámú, több száz orosz katona adta meg magát. Az Agence France-Presse meglátogatott egy fogolytábort a határ túloldalán, az ukrajnai Szumi régióban. Az ügynökség szerint ukrán őrök álltak a közelben, de a foglyok nem úgy tűntek, mintha kényszer hatására beszélnének.

Az egyik 22 éves orosz hadifogoly - aki sorkatona volt - azt mondta, hogy őt és a többieket „egyszerűen magára hagyta a parancsnokság”, amikor megjelentek az ukrán csapatok, és most azt reméli, hogy kicserélik, és hazamehet a családjához.

A fogolytábor helyettes vezetője, aki Volodimirnak nevezte magát, az AFP-nek elmondta, hogy a hadifoglyok kezdetben féltek, de megnyugodtak, miután rájöttek, hogy jól bánnak velük. „A harctéren gyűlölt katonák, amikor pedig fogságba esnek, akkor hétköznapi emberekké válnak”.

Ukrajna közölte, hogy már tárgyalásokat folytat Oroszországgal a kurszki hadifoglyok cseréjéről.

- Az ukrán hadsereg főnöke, Olekszandr Szirszkij elmondta, hogy erői 28-35 km-re bejutottak az oroszországi Kurszk térségébe, miközben Moszkva más irányokból csapatai egy részét átcsoportosította, hogy megerősítse az ottani állásait. Oroszország három új katonai csoportosulást hozott létre az Ukrajnával határos régiók biztonságának megerősítésére - közölte Andrej Belousov orosz védelmi miniszter. A csoportosulások a Kurszk, Belgorod és Brjanszk nevet kapták a hozzájuk tartozó régiókról.

- Az orosz légvédelem 45 drónt semmisített meg, amelyeket Ukrajna az éjszaka folyamán indított Moszkva és több más régió ellen - közölte szerdán az orosz védelmi minisztérium. A drónok közül tizenegyet a moszkvai régió fölött, 23-at a határ menti Brjanszki terület fölött, hatot a Belgorodi terület fölött, hármat a Kalugai terület fölött és kettőt a Kurszki terület fölött semmisítettek meg - közölte a minisztérium.

- A nemzetközi szankciókkal sújtott, Kremlhez kötődő Izvesztyija című újság szerint az amerikai, brit és lengyel hírszerzés részt vett a kurszki ukrán invázió előkészítésében. Voldimir Zelenszkij ragaszkodott ahhoz, hogy Ukrajna szövetségeseit nem tájékoztatták, mivel azok „irreálisnak” minősítették volna a tervet;

míg más tisztviselők és elemzők szerint az USA és mások tájékoztatása lehetetlenné tette volna a művelet titokban tartását a múltbeli kiszivárogtatások alapján.

- Oroszország rakéta- és dróntámadással energetikai infrastruktúrát támadott Észak-Ukrajnában, és hatalmas tüzet okozott, amely miatt klór került a levegőbe - közölték ukrán tisztviselők kedden. Az Oroszországgal határos északkeleti Szumi régióban 72 településen és több mint 18 500 fogyasztónál okozott áramkimaradást egy csapás.

- Egy 14 éves fiú a kórházban belehalt sérüléseibe, miután egy orosz lövedék becsapódott egy kioszkba néhány méterre egy játszótértől a dél-ukrajnai Zaporizzsja régióban - közölte Ivan Fedorov, a régió kormányzója.

- Az orosz hatóságok a harmadik egymást követő napon próbáltak eloltani egy hatalmas tüzet a déli Rosztovi területen egy ukrán drónok által eltalált olajraktárnál.

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint az ukrajnai Donyecki területen „nehéz” a helyzet. Az ukrán vezérkar szerint 14 harci összecsapás volt Toretszkben - egy város, amelynek elfoglalásához Moszkva közel áll - és 34 a Pokrovszki szektorban. Pokrovszkban sok lakos elhagyta a várost.

- A Kreml bejelentette, hogy elfoglalta a 2014 óta harcok tárgyát képező Niu-Yorkot. Egy másik csata zajlott Hrodikva településen, az ukrajnai Pokrovszkhoz közeli faluban, amely orosz célpont és az ukrán hadsereg csomópontja.

Andrej Belousov orosz védelmi miniszter az országos televízióban azt mondta, hogy Oroszország további csapatokat küld Pokrovszk térségébe.

- Az ukrán parlament elfogadott egy „történelmi jelentőségű” törvényjavaslatot, amely megnyitja az utat az Oroszországhoz kötődő kisebbségi ukrán ortodox egyház (UOC) betiltása előtt. A jogszabály betiltja az orosz ortodox egyházat Ukrajna területén, és bírósági határozattal jóváhagyandó tilalmat irányoz elő a vele „kapcsolatban álló” vallási szervezetek számára.

- A Cseh Köztársaság bejelentette, hogy az EU-ban befagyasztott orosz központi banki eszközökből származó kamatok egy részét nagy kaliberű lőszerek vásárlására fogja fordítani Ukrajna számára. A nyugati országok mintegy 300 milliárd dollár értékben zároltak szuverén orosz eszközöket, miután Oroszország 2022 februárjában teljes körű inváziót indított Ukrajna ellen.

Az uniós országok a vagyonokból származó kamatokat egy uniós alapba helyezik, hogy segítsék Ukrajna harcát. A Kreml „lopásnak” nevezte a tervet, és jogi lépésekkel fenyegetőzött.