Háború: az orosz front kezd összeomlani

Hírek2022. okt. 4.D.J.

Ez történt az ukrán háború 222-dik napján:

- Moszkva még múlt pénteken négy ukrán tartományt csatolt Oroszországhoz, de abból az egyiket az ukrán előrenyomulás miatt már nem tudja a teljes ellenőrzése alatt tartani. Az orosz hadsereg elismerte, hogy Kijev erői betörtek a Herszon régióba. A térségben két települést: Arkhanhelskét és Myrolyubivkát foglalhatták el.

- Vlagyimir Putyin szóvivője azt mondta, a Kreml még mindig nem határozta meg pontosan, hogy Ukrajna mely területeit annektálja. Putyin ígéretet tett rá, hogy "minden rendelkezésére álló eszközzel" megvédi Oroszország új régióit.

- A Kreml azt is közölte, hogy Oroszország a "kiegyensúlyozott megközelítést" támogatja az atomfegyverek kérdésében, amely nem az érzelmeken alapul.

- Az ukránok teljesen kiszorították az ukrán erőket a kulcsfontosságú keleti városból, Lymanból – erősítette meg Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

- Az orosz védelmi minisztérium szóvivője, Igor Konasenkov közölte: Harkiv megyében az orosz rakétacsapások megölték az egyik ukrán gépesített dandár több mint 140 katonáját.

- Kijev bejelentette, hogy erői vasárnap visszafoglalták a donyecki régióban a Lyman melletti Torszkét. A Kreminna város felé visszavonuló orosz erőket a tüzérség és a légierő is támadja - közölte Szerhij Cserevatyi, az ukrán fegyveres erők keleti csoportjának szóvivője.

- A Tesla-vezér Elon Musk felvetette a Twitteren, hogy abban a négy ukrán régióban, amelyet Oroszország elcsatolt, az ENSZ felügyelete mellett szavazást kéne tartani arról, hogy a lakosok melyik országhoz akarnak tartozni.

- Az eddigieken felül az Egyesült Államok további négy fejlett HIMARS rakétarendszert szállít Ukrajnának egy új 625 millió dolláros segélycsomag keretében.

- Az orosz parlament alsóháza elfogadta azokat a törvényeket, amelyek a megszállt négy ukrán terület beolvasztásáról szólnak. Az alsóház összes képviselője arra szavazott, hogy Zaporizzsja, Herszon, Donyeck és Luhanszk régió legyen Oroszország része.

- Szabadon engedték az oroszok által megszállt ukrajnai Zaporizzsja atomerőmű vezetőjét – közölte a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség. Ihor Murashovot pénteken vette őrizetbe egy orosz járőr, amikor a zaporizzsjai üzemből Enerhodar városába utazott.

- Megszökött a házi őrizetből Marina Ovszjannyikova, az orosz állami TV egykori alkalmazottja, aki korábban élő adásban tiltakozott az ukrán invázió ellen.

- Orbán Viktor hétfőn elmondta: a háború és a szankciók miatt van egy világgazdasági visszaesés és egy nehéz világélelmezési helyzet, és ezek mind növelni fogják az illegális migráció súlyát.