Azért a háborús bűnösök börtönbe mennek, ha sokkal később is

Hírek2022. dec. 16.MTI - Markovics Annamária, Belgrád

Háborús bűnök miatt 26 év börtönbüntetésre ítélte Salih Mustafát, a koszovói hírszerző ügynökség volt vezetőjét az 1998-1999-es szerb-koszovói konfliktus idején elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai különleges bíróság - közölte a szerb közszolgálati televízió.

 Ez az első ítélet, amelyet az 1998-1999-es szerb-koszovói konfliktus idején elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai különleges bíróság hozott meg 2015-ös megalapítása óta.

Salih Mustafát az egykori Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) kötelékében, a koszovói börtönökben elkövetett kínzások és gyilkosságok miatt ítélték el.

Salih Mustafát az egykori Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) kötelékében, a koszovói börtönökben elkövetett kínzások és gyilkosságok miatt ítélték el.

Az 50 éves volt titkosszolgálati vezető tagadta a vádakat. Az ítélet ellen 30 napon belül fellebbezhet.

Az ítéletben kimondták, hogy Salih Mustafa áldozatai főként olyan koszovói albánok voltak, akik nem értettek egyet az UCK nézeteivel, és bizonyítást nyert, hogy a férfi személyesen is részt vett legalább két fogoly verésében és kínzásában, és engedélyezte, hogy egyik beosztottja egy másik foglyot addig kínozzon, amíg az később bele nem halt sérüléseibe.

Az UCK egykori parancsnokai a szerb-koszovói konfliktus idején elkövetett háborús bűnöket vizsgáló különleges ügyészség szerint legalább száz gyilkosságért felelhetnek. Az áldozatok között mások mellett koszovói albánok, szerbek, romák és más nemzetiségű emberek, valamint politikai ellenfeleik is vannak.

Az UCK tettei máig vitatottak. Megvádolták azzal is, hogy szervkereskedelmi hálózatot működtetett, amelynek keretében állítólag fogságba ejtett vagy elrabolt szerb és albán nemzetiségű embereket csonkítottak, illetve gyilkoltak meg. A szervkereskedelmi üggyel kapcsolatban Hashim Thaci koszovói államfő neve is előkerült. Míg a szerbek szemében az UCK egykori vezetői és tagjai háborús bűnösök, a koszovóiak többsége hősként tekint a szerbek elleni harcok vezetőire.