Háború: az oroszok úgy hullanak, mint eddig még sose az ukrán harcok alatt - a veszteségeik az egekbe szöktek

Hírek3 órájaNövekedés.hu

Oroszország az elmúlt három hónapban csaknem 60 alkalommal támadta meg Ukrajna kikötői infrastruktúráját - írja a Guardian napi összefoglalója.

Ez történt az ukrán háború 960-dik napján:

- Az orosz katonai veszteségek több mint 600 ezerre rúgnak - közölte egy magas rangú amerikai védelmi tisztviselő. Az orosz halottak és sebesültek száma az Egyesült Államok legutóbbi hivatalos becslésénél ezek szerint jelentősen magasabb lehet. 

A The Hill is idézi azt az amerikai tisztviselőt, aki szerint Oroszország idén szeptemberben több áldozatot szenvedett, mint a háború bármely más hónapjában.

- Zelenszkij csütörtökön Keir Starmer brit miniszterelnökkel és Mark Ruttéval, a NATO főtitkárával tárgyalt. A megbeszéléseken újra szóba került, hogy Ukrajna nyugati rakétákat szeretne bevetni oroszországi célpontok ellen. „Ma megvitattuk ezt, de végső soron ez az egyes szövetségeseken múlik” - mondta Rutte a Downing Street-i újságíróknak a megbeszélések után.

- Az olasz miniszterelnök bejelentette, hogy Róma ad otthont a következő „helyreállítási konferenciának”, hogy segítse Ukrajna újjáépítését, miután csütörtökön tárgyalt Zelenszkijjel. „Ukrajna nincs egyedül, és mi mellette fogunk állni, amíg szükséges” - mondta Giorgia Meloni újságíróknak, miután együtt vacsorázott az ukrán vezetővel.

A korábbi svájci, londoni és berlini konferenciák után Meloni elmondta, hogy a következő ukrajnai helyreállítási konferenciára 2025. július 10-11-én Rómában kerül sor.

- Párizsban a francia elnök igyekezett megmutatni, hogy országa továbbra is teljes mértékben Kijev mögött áll a háborúban, annak ellenére, hogy az otthoni politikai nehézségek miatt kérdéses, hogy Franciaország mennyi segítséget tud nyújtani az elkövetkező hónapokban.

Emmanuel Macron kijelentette, hogy Franciaország tartani fogja jelenlegi kötelezettségvállalásait, amelyek között idén 3 milliárd euró támogatás szerepel.

Párizs egy 3000 fős ukrán katonadandárt képez ki és szerel fel, és azt tervezi, hogy a jövő év elején Mirage vadászrepülőgépeket küld Ukrajnába.

- Egy ukrán újságíró, akit Moszkva elfogott, miközben a megszállt Kelet-Ukrajnából tudósított, ukrán tisztviselők szerint orosz fogságban halt meg. Victoria Roshchyna, aki ebben a hónapban lett volna 28 éves, tavaly augusztusban tűnt el, miután egy riport miatt az oroszok által megszállt Kelet-Ukrajnába utazott.

- A Világbank igazgatótanácsa jóváhagyta egy pénzügyi alap létrehozását Ukrajna támogatására, amelyhez az Egyesült Államok, Kanada és Japán hozzájárulása várható - közölte a Reuters. Két forrás szerint az egyetlen ellenvetés a szavazással szemben Oroszország részéről érkezett.

A Világbank által kezelendő alap segíteni fogja a G7-országok azon ígéretének teljesítését, hogy az év végéig legfeljebb 50 milliárd dollárnyi kiegészítő finanszírozást biztosítanak Ukrajnának. Az Egyesült Államok, Japán és Kanada által nyújtandó pontos összegek még kidolgozás alatt állnak, de a befagyasztott orosz állami vagyonból származó kamatokból fedeznék - mondta az egyik forrás.

- Az ukrán elnökséget azzal vádolták, hogy nyomást gyakorolt az Ukrajinszka Pravda hírügynökségre, és a törvényhozók sürgetik az ügyészséget, hogy „ellenőrizze” ezt a vádat.

- Oroszország az elmúlt három hónapban csaknem 60 alkalommal támadta meg Ukrajna kikötői infrastruktúráját, és fokozza az ilyen csapásokat - közölte az ukrán miniszterelnök-helyettes. „Ezeknek a támadásoknak az a célja, hogy csökkentsék az exportlehetőségeinket” - mondta Olekszij Kuleba.