Háború: az oroszokat egyre jobban szorongatják a saját földjükön

Hírek2024. aug. 16.D.J.

Ez történt az ukrán háború 904-dik napján:

- Olekszandr Szirszkij vezérezredes, az ukrán főparancsnok elmondta, hogy Ukrajna katonai parancsnoki irodát hozott létre a megszállt Kurszkban. „Előrehaladunk a kurszki régióban. Létrejött egy katonai parancsnoki hivatal, amelynek biztosítania kell a rendet és a helyi lakosság minden igényét is” - mondta Szirszkij, hozzátéve, hogy a hivatal élén Eduard Moszkaljov vezérőrnagy áll majd. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette, hogy csapatai teljes ellenőrzésük alá vonták az orosz Szudzsa városát,

amelynek a háború előtt 5000 lakosa volt, és ahol olyan infrastruktúra található, amely orosz gázt pumpál Európa felé - írja a Guardian tudósítója.

- A hírek szerint lövészárkok ásására keres sürgősen embereket Oroszország Ukrajna meglepetésszerű inváziója miatt. A BBC orosz szolgálata arról számolt be, hogy az Avito álláskereső oldal havi 2500 dolláros vagy annál is magasabb bérekről számolt be. A hirdetésekben segédmunkásokat és általános munkásokat keresnek, akiknek nincs tapasztalatuk, de akár kotrógépkezelőket is, és azt ígérik, hogy a munka „a harci zónán kívül” lesz, és „veszélytelen”.

A Háborús Tanulmányok Intézete műholdképekre hivatkozva azt állítja, hogy Oroszország sietve próbál megerősíteni egy vonalat, amely 16 kilométerre van az ukrán frontvonaltól, Kurszkban.

- Az ENSZ emberi jogi hivatala (UNHCR) közölte, hogy kérte Moszkvát, engedje meg, hogy az ukrajnai határ menti hadjárat által érintett orosz régiókat felkereshessék a szakembereik. A hivatal korábban már többször kérte Oroszországtól, hogy mind az orosz, mind az Oroszország ellenőrzése alatt álló ukrán területekre bejuthasson, mindeddig eredménytelenül - mondta Liz Throssell, az UNHCR szóvivője.

Ezzel szemben Ukrajna azt mondta, hogy humanitárius folyosókat nyit meg a civilek evakuálására mind Oroszország, mind Ukrajna felé, és ukrán tisztviselők hozzáférést ígértek a nemzetközi humanitárius szervezeteknek. Kurszkban az Agence France-Presse tudósítói szerint a határ menti területekről evakuált

mintegy 500 embert láttak sorban állni az orosz Vöröskereszt által kiosztott élelmiszerekért és ruhákért.

- A kurszki invázió jót tett a morálnak Ukrajnában, de a közvélemény előtt elfedte azokat a nehézségeket, amelyekkel Ukrajna a Donbászi terület középső részén szembesül, ahol az orosz erők július 1. óta hetente több mint egy kilométert nyernek - Pokrovszk, egy stratégiai fontosságú közúti és vasúti csomópont felé nyomulva.

- Oroszország csütörtökön közölte, hogy erői ellenőrzésük alá vonták a Pokrovszktól 16 kilométerre fekvő Ivanivkát. Erről a Reuters számolt be, amely közölte, hogy nem tudja függetlenül ellenőrizni az állítást, de azt mondta, hogy Ukrajna hetek óta a legsúlyosabb harcokról számolt be Pokrovszk közelében.

- Az ukrán különleges erők elfogtak egy több mint 100 orosz katonából álló csoportot Kurszkban - közölte csütörtökön az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU). A kikerült képeken több tucat orosz katona látható, amint egy betonbunkerben ülnek vagy fekszenek a földön, sisakjuk és fegyvereik a falak mellett felhalmozva.

A foglyokat végül ukrán hadifoglyokra cserélnék - közölte az SBU.

- Lezuhant egy orosz Tu-22M3-as stratégiai bombázógép a szibériai Irkutszk régióban, a négyfős személyzetből egy ember meghalt, annak ellenére, hogy sikerült katapultálniuk - közölte a védelmi minisztériumra hivatkozva Igor Kobzev, a régió kormányzója. A túlélőket sérüléseik miatt kezelik.