Háború: az ukrán vereségek egymást érik - Moszkva ráadásul most az egész Nyugatnak kemény üzenetet küldött

Hírek2023. jan. 30.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 340-dik napján:

- Az orosz katonai szóvivő Donyec-medencei előnyomulásról, a Wagner zsoldoscsoport pedig egy Szoledartól délnyugatra lévő település elfoglalásáról tett vasárnap bejelentést. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve azt mondta, hogy Donyeck térségében az orosz offenzíva előnyösebb állások elfoglalását tette lehetővé.

- Kilátásba helyezte a Donyec-medencei kórházak ellen végrehajtott, a "Nyugat által vezérelt" ukrán rakétacsapások elkövetőinek és megszervezőinek felelősségre vonását vasárnap az orosz külügyminisztérium, háborús bűncselekménynek minősítve a történteket. Az orosz védelmi tárca szombaton közölte, hogy repesz-robbanótöltettel felszerelt amerikai HIMARS-rakéták csapódtak a luhanszki régióban lévő Novoajdarban egy kórház épületébe,

aminek következtében 14 ember életét vesztette, 24 pedig megsebesült.

A tárca hangsúlyozta, hogy az eset kapcsán az Egyesült Államok és más NATO-országok reagálásának elmaradása "a nemzetközi humanitárius jog újabb szörnyű lábbal tiprása", ami "ismét megerősíti a konfliktusban való közvetlen részvételüket és az elkövetett bűncselekményekben való részvételüket".

- Megérkeztek Nagy-Britanniába azok az ukrán katonák, akiket a brit Challenger 2 harckocsik üzemeltetésére képeznek ki a brit fegyveres erők szakértői - közölte vasárnap a londoni védelmi minisztérium.

A tárca a Twitteren közzétett rövid tájékoztatásban nem részletezte a kiképzésre érkezett ukrán harckocsizók számát.

- Van értelme az Oroszország elleni szankcióknak, mert hatást gyakorolnak Moszkva lehetőségeire a háború folytatásához - jelentette ki Petr Pavel megválasztott cseh államfő vasárnap a prágai közszolgálati televíziónak adott interjúban.

- A dél-ukrajnai Herszon városát újabb heves orosz támadás érte, sok a sérült és a halálos áldozat - közölte vasárnap a megyei tanács. A megyei kormányzói hivatal eddigi adatai szerint a megyeszékhely ágyúzása következtében hárman haltak meg és öten szenvedtek sérüléseket. Minden sérültet kórházba szállítottak, közülük egy ember állapota válságos.

- Az orosz Wagner zsoldoscsoport mintegy háromszáz tagját szállították a Luhanszk megyei Juvilejne kórházába, az orvosok azonban nem hajlandók ellátni őket - hozta nyilvánosságra vasárnap az ukrán vezérkar. A jelentés szerint az orvosok azért nem akarják kezelni őket, mert legtöbbjük olyan betegségek hordozója, mint az AIDS, a szifilisz, a tuberkulózis, valamint a tüdőgyulladás.

- Bár Törökország egyelőre ellenzi, hogy Svédország csatlakozzon a NATO-hoz, a török elnök Tayyip Erdoğan jelezte: lehet, hogy Finnországnak meg fogják engedni a csatlakozást.

- Vlagyimir Putyin nyitott a kapcsolatfelvételre Olaf Scholz német kancellárral, bár konkrét telefonhívást még nem terveztek – mondta a Kreml szóvivője a Ria Novosztyi állami hírügynökségnek.

- Az amerikai katonai tisztviselők állítólag arra kérték a Pentagont, hogy az USA szállítson F-16-os repülőgépeket Ukrajnának.