Háború: az ukránok előretörtek keleten

Hírek2023. jan. 10.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 320-dik napján:

- Szerhij Hajdaj, Luhanszk megye kormányzója egy tévéműsorban arról beszélt, hogy az ukrán csapatok előretörnek Szvatove és Kreminna irányában, utóbbi településnél sikerült visszafoglalniuk bizonyos területet. Szavai szerint az orosz erők folyamatosan új tartalékosokat vonnak be a térségbe.

- Az orosz erők tüzet nyitottak a dél-ukrajnai Mikolajiv megyében lévő Ocsakiv városra, a támadásban az eddigi információk szerint 15 civil sérült meg - közölte Vitalij Kim, a régió kormányzója. Hanna Maljar ukrán védelmi miniszterhelyettes a Telegramon arról írt, hogy az orosz erők a Wagner magánhadsereg bevonásával újabb ostromot indítottak a Donyeck megyei Szoledar város elfoglalására.

- Nagy-Britannia azt fontolgatja, hogy Challenger harckocsikat küld Ukrajnának.

- Kína újonnan kinevezett külügyminisztere, Csin Gang orosz kollégájával, Szergej Lavrovval beszélt az ukrajnai „válságról” – közölte a kínai külügyminisztérium, amely szerint Csin az ukrajnai válság békés rendezésére szólított fel.

- A Kreml megbízik abban a tájékoztatásban, amelyet az orosz védelmi tárca nyújt - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak.

A bizalom kérdése azzal kapcsolatban merült fel, hogy az orosz védelmi minisztérium vasárnap közölte: megtorló csapást mértek az ukrán hadseregre, válaszul arra az újévi rakétatámadásra, amelyben Makijivkában 89 orosz katona életét vesztette.

Állítólag a két kramatorszki kollégiumra mért csapás több mint hatszáz ukrán katona halálát okozta.

Az ukrán kormány és több külföldi újságíró valótlannak minősítette ezt az állítást és a Kommerszant című lap szerint több orosz katonai Telegram-csatorna is kételyét fejezte ki az információ hitelességével kapcsolatban.

- Egy Szoledarral szomszédos község, Bahmutszke elfoglalásáról tettek bejelentést hétfőn az orosz katonai hatóságok.

- Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a hétfői hadijelentést ismertetve azt mondta, hogy az orosz csapatok folytatták az offenzívát Donyeck környékén, ahol több mint ötven ukrán katonát, három gyalogsági harcjárművet, egy páncélozott személyszállítót és négy egyéb járművet semmisítettek meg.

- Vlagyimir Rogov, Zaporizzsja megye Moszkva által kinevezett közigazgatási főtanácsának tagja azt hangoztatta, hogy az ukrán erők átkelésre készülhetnek a Dnyeperen a kakhovkai víztározónál,

a támadás lehetséges célpontjaként pedig Enerhodart és a zaporizzsjai atomerőművet nevezte meg.

- Az orosz erők hétfőn ismét tüzet nyitottak a dél-ukrajnai Herszon városára, a támadás következtében egy helyi lakos meghalt egy másik pedig életveszélyes sérüléseket szenvedett - közölte Jaroszlav Janusevics, a megye kormányzója.

- Az ukrán rendőrség sajtóosztálya arról adott hírt, hogy eltűnt két brit önkéntes a Donyeck megyei Szoledar közelében. A városnál jelenleg súlyos harcok dúlnak.

- Több évtizedes mélypontra, 626 300 darabra zuhant az értékesített új autók száma Oroszországban tavaly, éves összehasonlításban 59 százalékkal csökkent az új gépjárművek forgalma.