Az ukrán háborút érdemes még támogatni? – Amerika dilemmában

Elemzések2023. jan. 11.D.J.

A republikánus kézben lévő alsóház megtorpedózhatja az ukrán segélyeket.

Amerikának a pénzszórást Ukrajna felé idővel le kell állítania - mondta nemrég J.D. Vance republikánus szenátor. A párttársa J.R. Majewski is hasonlóan gondolkodik. Szerinte felelőtlenség a Biden-kormányzat részéről, hogy egy inflációs időszakban dollár milliárdokat küldenek Kijevnek.

Az amerikai képviselőház új, republikánus elnöke Kevin McCarthy is azt mondta: nem szabadna üres csekkeket írogatni Ukrajnának.

A párton belüli sajátos állapotokra jellemző, hogy minden hasonló kijelentésre jut egy olyan is, amely viszont épp Kijev felfegyverzését sürgeti. 

Marco Rubio floridai republikánus szenátor szerint például ésszerű keretek között az USA-nak mindent meg kéne adnia Ukrajnának ahhoz, hogy visszaszerezzék az elcsatolt területeiket. 

A konzervatívok oldalán láthatóan komoly megosztottság alakult ki az ukrán kérdésben. Amit jól jelez, hogy amikor december végén Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Washingtonba látogatott, néhány republikánus politikus meg se jelent a beszéde alatt.

Az ellenzéki párton belül a széthúzás azért is alakulhatott ki, mert egyelőre nincs igazi vezetője pártnak. Az ellentéteket csak felerősítette, hogy a tavalyi félidős választásokon a vártnál rosszabbul szerepeltek és a felsőházat nem tudták megszerezni. Az alsóházban pedig csak karcsú többségre tudtak szert tenni.

Hogy miként nézzen ki a párt jövője az rendre viták tárgyát képezi.

Maguk a párt szavazói is egyre jobban inognak a kérdésben. Múlt márciusban még 80 százalékuk kiállt az ukránok támogatása mellett, ezaz arány azóta leapadt 55 százalékra és minden bizonnyal idén már el fog jönni az a pont, ahol a konzervatívok többsége ellenezni fogja a pénzügyi és katonai segélyek küldését az ukrán hadseregnek.

Ahogy a CNN-nek nyilatkozó egyik republikánus törvényhozó elmondta: a pálfordulás részben annak is köszönhető szerinte, hogy az amerikai jobboldal talán legismertebb médiaszemélyisége, a Fox televízió sztárja Tucker Carlson egyértelműen ellenzi az ukránok támogatását, a szavai pedig sokakat meggyőznek. 

Még tavaly év végén egyébként az amerikai Kongresszus egy 45 milliárd dolláros ukrán segélycsomagot hagyott jóvá Ukrajnának, amelyet idén szeptember végéig fognak folyósítani Kijevnek. Ezzel az amerikai támogatások mértéke elérte a 110 milliárd dollárt.

Csak összehasonlításul: az Egyesült Királyság tavaly úgy 8 milliárd eurónyi, Németország pedig körülbelül 6 milliárd eurónyi segítséget küldött Ukrajnának.

Az USA toronymagasan a legnagyobb támogatója Kijevnek. Ám most, hogy a napokban az a Kevin McCarthy lett a képviselőház elnöke, aki visszafogná Ukrajna támogatását, Washingtonban többen úgy sejtik: az idei évre tervezett 45 milliárd dolláros támogatási összeg a mostani pénzügyi évben már aligha fog érdemben nőni. 

Az ukránok viszont nem tartanak attól, hogy Amerika kihátrálna a hadseregük támogatása mögül. A megkérdezett törvényhozók úgy gondolják, hogy a demokraták mellett van annyi republikánus támogatójuk a Kongresszusban, hogy a nekik szánt jövőbeli segélyek ne kerüljenek veszélybe.