Háború: az ukránok óriási katasztrófára készülnek

Hírek2022. okt. 22.D.J./MTI

Ez történt pénteken az ukrán háború 240-dik napján:

- Zelenszkij ukrán elnök egy televíziós beszédében elmondta, hogy az orosz erők robbanóanyagokat helyeztek el a Nova Kahovka gát belsejében. Ha felrobbantják akkor a régió jó részét elönti a víz.

„Most a világon mindenkinek gyorsan kell cselekednie, hogy megakadályozzon egy újabb orosz terrortámadást. A gát lerombolása nagyszabású katasztrófát okozna” – mondta.

- Egy oroszok által kinevezett herszoni tisztviselő tagadta Kijev állításait, amelyek szerint meg akarják semmisíteni a dél-ukrán gátat.

- Az orosz erők pénteken kétszer is csapást mértek a kelet-ukrajnai Harkiv városára. A támadások következtében több helyi lakos megsebesült - közölte a régió kormányzója.

- A Pentagon megerősítette, hogy Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter és Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter telefonon egyeztetett a napokban. Austin hangsúlyozta, hogy fontos fenntartani a kommunikációs vonalakat. Az oroszok elmondása alapján a nemzetközi biztonság aktuális kérdéseit, köztük az ukrajnai helyzetet is megvitatták.

- Az amerikai védelmi miniszter megígérte Ukrajnának, hogy részükről Kijev támogatása „megingathatatlan”. 

- Az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország ENSZ-vizsgálatot kért azokkal a vádakkal kapcsolatban, amelyek szerint Oroszország iráni drónokat használ Ukrajnában. Fennáll az esélye, hogy Teherán megsérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2231. számú határozatát.

- Antony Blinken amerikai külügyminiszter kijelentette, hogy az Egyesült Államok nyitott arra, hogy diplomáciai úton rendezzék Ukrajna ügyét, de Moszkva pillanatnyilag semmi jelét nem mutatta annak, hogy hajlandó lenne érdemi tárgyalásokat folytatni.

- Az ukrán védelmi erők eddig 551 települést szabadítottak fel az orosz megszállás alól Harkiv megyében és 88-at a déli herszoni régióban – mondta el Kirilo Timosenko, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője.

- A belga miniszterelnök szerint "minél kevesebb olajat és gázt kell vásárolunk Oroszországtól, hogy csökkenjen Moszkva lehetősége az ukrajnai háború finanszírozására."