Háború: jön az újabb orosz offenzíva?

Hírek2022. okt. 21.D.J.

Ez történt csütörtökön az ukrán háború 239-dik napján:

- Nő a veszély, hogy Fehéroroszország felöl Oroszország elindít egy második offenzívát. Ezúttal azokra a szállítási útvonalakra csaphatnak le, amelyeken a nyugatról érkező fegyverek Ukrajnába érkeznek  - mondta el az ukrán vezérkar műveleti igazgatóságának főnöke.

- A Fehér Ház megerősítette azokat a korábbi jelentéseket, melyek szerint Teherán szakembereket küldött az oroszoknak, mivel problémák merültek fel az Irántól kapott katonai drónok használatánál.

- Az Egyesült Királyság új szankciókat vezet be három iráni személy és egy olyan vállalkozás ellen, amely kamikaze drónokat adott Oroszországnak. A külügyi hivatal közleménye szerint Irán „profitál az ukrán állampolgárok elleni támadásokból”. Az érintett személyek vagyonát zárolták.

- A megszállt Herszon városából eddig az oroszok úgy 16 ezer embert evakuáltak. A hivatalos indoklás szerint az ukrán csapatok közeledése miatt van szükség a civilek elköltöztetésére.

- A brit hírszerzés szerint rendkívül szokatlan lépésnek számít, hogy Oroszország a közelmúltban beismerte, hogy „nehéz helyzet alakult ki” a Herszon régióban. Valószínűleg az inváziós csapatok ki akarják vonni az erőiket a Dnyipro folyó nyugati oldalára eső területről.

- Mivel Oroszország folyamatosan támadja az energia infrastruktúráját, Ukrajna úgy döntött, hogy reggel 7 órától országszerte korlátozni fogja az áramellátást. Volodimir Zelenszkij elnök szerint az erőműveikre eddig több mint 300 csapást mértek.

- „Elég komoly” károkat okozott azaz orosz légicsapás, amely szerdán ért egy nagy hőerőművet a nyugat-ukrajnai Burstyin városában – közölte csütörtökön a régió kormányzója.

- Egy orosz repülőgép rakétát bocsátott ki egy Fekete-tenger feletti nemzetközi légtérben járőröző brit repülőgép közelében szeptember 29-én – jelentette ki Ben Wallace, az Egyesült Királyság védelmi minisztere. Azt mondta az alsóháznak, hogy az oroszok egy „műszaki meghibásodást” okoltak az incidensért.

- Putyin az energiát és az éhezést fegyverként használja, de nem sikerült megtörnie a nyugat egységét, és nem fogja elérni háborús céljait a felperzselt föld taktikájával – mondta Olaf Scholz német kancellár, aki a parlament előtt leszögezte:

Nem hagyjuk, hogy Moszkva legújabb eszkalációja válasz nélkül maradjon.

- A NATO-szövetségesek cselekedni fognak, ha Svédország vagy Finnország nyomás alá kerül Oroszország vagy más ellenséges ország részéről, mielőtt a szövetség teljes jogú tagjává válnak - mondta csütörtökön Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára.

- Zelenszkij szerint az oroszok aláaknázták a Herszon megyében lévő kahovkai vízierőművet. Ha felrobbantják több mint nyolcvan település kerülhet víz alá.