Háború: az ukránok vesztésre állnak a keleti fronton - az elnök szerint a baj óriási

Hírek2024. szept. 16.D.J.

Ez történt az ukrán háború 935-dik napján:

- Az ukrán csapatok azért szenvednek nagy veszteségeket, mert a nyugati fegyverek túl lassan érkeznek ahhoz, hogy megfelelő felszerelést kapjanak - mondta Zelenszkij a CNN-nek adott interjúban. Oroszország egyre nagyobb teret hódít Kelet-Ukrajna egyes részein, többek között Pokrovszk környékén. A közlekedési csomópont elfoglalása lehetővé tenné Moszkva számára, hogy új támadási vonalakat nyisson.

Zelenszkij szerint a helyzet keleten „nagyon kemény”, hozzátéve, hogy az ottani ukrán dandárok fele nincs megfelelően felszerelve.

„Így rengeteg embert veszítünk. Embereket veszítesz, mert nincsenek felfegyverzett járművekben, nincs tüzérségük, nincsenek tüzérségi lövedékeik” - mondta Zelenszkij. Az elnök szerint az Egyesült Államok és az európai országok által megígért fegyversegélycsomagok nagyon lassan érkeznek.

- Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója szombaton azt mondta, hogy Washington egy „jelentős” új segélycsomagon dolgozik.

- Egy ember meghalt és legalább 41 ember megsebesült vasárnap délután, amikor egy orosz bomba csapódott egy többemeletes lakóházba Harkivban - közölte Ihor Terehov polgármester, hozzátéve, hogy a bomba az épület 10. emeletét találta el, a tűz pedig négy emeletre terjedt át.

Volodimir Zelenszkij elnök vasárnap este közölte: „Ebben az egyetlen csapásban négy légibombát dobtak le. Az egyik a városban lévő épületet találta el, a másik három pedig a régióban lévő falvakat.”

Oroszország nem reagált azonnal a Reuters megkeresésére, hogy kommentálja a támadást, de korábban tagadta, hogy szándékosan civileket célozna.

- Zelenszkij vasárnap ismét kérte a nyugati hatalmakat, hogy oldják fel a nagy hatótávolságú fegyverek használatára vonatkozó korlátozásokat. „Az egyetlen módja ennek a terrornak az ellensúlyozására a rendszerszintű megoldás - a nagy hatótávolságú képességek, amelyekkel az orosz katonai felszerelések megsemmisíthetőek a bázisokon.”

- Az ukrán légierő vasárnap közölte, hogy a 14 drónból 10-et lelőtt, az Oroszország által az éjszaka folyamán kilőtt három rakéta közül pedig egyet. Közben az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy 29 ukrán drónt lőttek le az éjszaka a nyugati és délnyugati régiók felett, a lehulló roncsok nem okoztak kárt.

- Zelenszkij még ebben a hónapban találkozik Joe Biden ukrán elnökkel, és egy olyan tervet fog előterjeszteni, amely a háború befejezésére törekszik.