Háború: Nem kapott felhatalmazást Zelenszkij a nagy hatótávolságú fegyverek oroszországi bevetésére

Hírek2024. szept. 15.Növekedés.hu

Összesen 206 ukrán és orosz hadifogoly nyerte vissza szabadáságát az Egyesült Arab Emirátusok közvetítésével létrejött megállapodás nyomán.

Volodomir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette, hogy szombaton több mint 100 ukrán katona térhetett haza családjához a nagyszabású fogolycsere-megállapodás részeként. 

Az elnök szerint 103 "hős" szabadult, 82 közlegény és 21 tiszt.

Esti videóüzenetében kiemelte, hogy

a kurszki akció segített a fogolycsere létrejöttében.

A kurszki betörés után ez volt a második nagyob fogolycsere, a megállapodás az Egyesült Arab Emirátusok közvetítésével jött létre. Az arab ország segítségével eddig 1994 katona nyerte vissza szabadásgát - írja a Guardian.

Szombaton Kijev ismét azt kérte a nyugati szövetségeseitől, hogy engedélyezzék a nagy hatótávolságú fegyverek bevetését orosz területeken. Joe Biden amerikai elnök és Keir Starmer brit kormányfő találkozóján erről nem született megállapodás, ez eddigi brit és amerikai álláspontok tehát nem változtak.Az Egyesült Államok azonban csak az ukrán területeken, illete a határ mentén engedélyezi az amerikai fegyverek használatát,

Zelenszkij hónapok óta kéri, hogy brit Storm Shadow rakétákat is bevethessen Oroszország ellen, melyekkel 300 kilométer távolságban lehet légibázisokat és más katonai célpontokat bombázni.Sir Keir Starmer brit miniszterelnök pénteken Washingtonban tárgyal Joe Biden amerikai elnökkel, a kíséretében lévő brit újságíróknak nyilatkozva kijelentette: Oroszország kezdte a háborút Ukrajna ellen, "de ugyanígy akár ebben a pillanatban véget is vethet ennek a háborúnak".

A munkáspárti brit kormányfő nem tért ki részletesen arra, hogy a nyugati szövetségesek engedélyezik-e Ukrajnának nagy hatótávolságú nyugati rakéták bevetését orosz területen lévő célpontok ellen.

Nyilatkozatának előzményeként Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette: ha a Nyugat megengedi Ukrajnának az általa szállított nagy hatótávolságú rakéták bevetését orosz területen, az azt jelentené, hogy a NATO- és az EU-tagországok az ukrajnai konfliktus közvetlen részeseivé válnak. Putyin szerint ebben az esetben Oroszország "kénytelen lenne e fenyegetések alapján döntéseket hozni".

David Lammy brit külügyminiszter a The Daily Telegraph című konzervatív brit napilapnak nyilatkozva leszögezte: a nyugati szövetségeseknek el kell látniuk Ukrajnát olyan fegyverekkel, amelyek az Oroszországgal vívott háború megnyeréséhez szükségesek.

A pénteken ismertetett interjúban Lammy kijelentette: jelenleg a feladat annak megakadályozása, hogy Oroszország a közeledő téli időszakban számára előnyös hadszíntéri pozícióba kerüljön - írja az MTI.

A brit külügyminiszter szerint egyértelműen az ukrajnai háború eszkalációját jelenti, hogy Oroszország ballisztikus rakétákat kapott Irántól.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter e hét elején, londoni tárgyalásait záró sajtóértekezletén fedte fel, hogy Washington értesülései szerint Oroszország rövid hatótávolságú ballisztikus rakétákat kapott Irántól, és ezeket a fegyvereket a következő hetekben valószínűleg beveti ukrajnai célpontok ellen.

Az amerikai külügyminiszter szerint az orosz kezelőszemélyzeteket Iránban képezték ki e rakétarendszerek használatára.

Blinken is úgy fogalmazott londoni sajtótájékoztatóján, hogy az iráni rakéták szállítása Oroszországnak az ukrajnai konfliktus "drámai mértékű eszkalációját" jelenti.