Háború: az USA visszafogná Ukrajna támogatását?

Hírek2022. okt. 19.D.J.

Ez történt kedden az ukrán háború 237-dik napján:

- Kevin McCarthy, az Egyesült Államok Képviselőházának republikánus vezetője kedden arra figyelmeztetett, hogy a Kongresszus valószínűleg az eddigieknél jóval kevesebb támogatást hagyna jóvá Ukrajnának, ha a pártja nyer a jövő havi félidős választásokon. "Úgy gondolom, hogy az emberek recesszióban fognak ülni, és nem akarnak majd üres csekkeket írni Ukrajnának".

Órákkal később azonban egy másik magas rangú republikánus, Michael McCaul azt mondta, hogy szerinte az ukránoknak „meg kell szerezniük, amire szükségük van” – beleértve a nagyobb hatótávolságú rakétákat is.

- Moszkva ukrajnai hadseregének új parancsnoka bejelentette, hogy civileket „telepítenek át” Herszon városából. Szergej Szurovikin a térségben a katonai helyzetet „feszültnek” minősítette.

- Kijev a közelmúltban hírzárlatot vezetett be az ország déli részén, ami miatt lábra keltek olyan feltételezések, melyek szerint Ukrajna új nagy offenzívára készül Herszon ellen. „Ha az ukránoknál hírzárlat van, az azt jelenti, hogy valami történik. Korábban mindig ezt tették, amikor nagy támadásra készültek” – mondta Michael Clarke, a Royal United Service Institute katonai agytröszt korábbi főigazgatója.

- „A Herszonért folytatott csata a közeljövőben elkezdődik. A polgári lakosságnak azt tanácsoljuk, hogy ha lehetséges, hagyják el a közelgő heves összecsapások helyszínét” – mondta Kirill Stremousov, a térség katonai-polgári közigazgatásának helyettes orosz vezetője.

- Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csütörtökön kijelentette, hogy Moszkva már nem látja szükségét annak, hogy Nyugaton fenntartsák az eddigi diplomáciai jelenlétüket.

- Az iráni Iszlám Forradalmi Gárda katonai tanácsadói a Krím-félszigeten egy orosz katonai bázison segítették megoldani a Teheránból szállított Shahed-136 drónflottával kapcsolatos problémákat – írja a New York Times.

- Irán amerikai tisztviselők szerint újabb fegyverszállítmányokat küld Oroszországnak. A harci drónok mellett közepes hatótávolságú rakétákat küldenek Moszkvának.

- A NATO közlése szerint Ukrajna hamarosan új drónellenes védelmi rendszereket fog kapni. Jens Stoltenberg, a szövetség főtitkára kijelentette, hogy a helyzet stabilizálása érdekében meg fogják erősíteni a légvédelmet.

- Az orosz légicsapások október 10-e óta az ukrán erőművek 30 százalékát megsemmisítették, emiatt országszerte általánosak lettek az áramszünetek – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

- Az inváziós sereg egy kijevi erőműre is csapást mért. A támadásban három ember életét vesztette. A keleti Harkovban és a déli Dnyiproban is megsérült az energetikai infrastruktúra. Közben az észak-ukrajnai Zsitomir városa víz és áram nélkül maradt.

- Joe Biden várhatóan szerdán jelenti be, hogy több olajat bocsát ki az Egyesült Államok stratégiai tartalékaiból, válaszul arra, hogy OPEC+ nemzetei nemrég kijelentették: termeléscsökkentésekre készülnek.

- Az ukrán állami atomenergetikai vállalat azzal vádolta Oroszországot, hogy „elrabolta” az oroszok által megszállt dél-ukrajnai Zaporizzsja atomerőmű két vezető beosztású alkalmazottját.