Háború: Bomba robbantotta fel a zaporizzsjai atomerőmű biztonsági vezetőjét

Hírek4 órájaNövekedés.hu

Ez történt az orosz-ukrán háború 955.napján.

Autóba tett bomba végzett az orosz ellenőrzés alatt álló zaporizzsjai atomerőmű egyik alkalmazottjával Dél- Ukrajnában – számol be a Guardian.

Az orosz vizsgálat szerint az atomerőmű biztonsági részlegén dolgozó Andrej Korotkij autója alá bombát helyeztek el, ami a háza előtt robbant fel Enerhodarban péntek reggel.

Az ukrán katonai hírszerzés videót posztolt az bomba robbanásáról, és Korotkijt háborús az ellenséggel együttműködő háborús bűnösnek nevezte, mert állítólag az atomerőműben dolgozók névsorát átadta az oroszoknak, és megmondta, melyik alkalmazott áll Ukrajna pártján.A zaporizzsjai atomerőmű Európa legnagyobb létesítménye, amely hat reaktorral működik.

Megint oroszországi területen csaptak le a ukránok: a határon fekvő Voronyezs megyében hajtottak végre dróntámadást egy olajtároló ellen. A támadás nyomán keletkezett tűz kétezer négyzetméteren égett, a voronyezsi kormányzó megerősítette a támadás tényét. Ukrán források szerint az orosz légvédelemnek nem sikerült kivédeni a dróntámadást.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Szumi megyébe látogatott, ahonnan a kurszki akciót elindította az ukrán hadsereg. Zelenszkij szerint a hadművelet célja, hogy nyomást helyezzen Oroszországra és motivációt adjon Ukrajna szövetségeseinek.

Az elnök megköszönte Olekszander Szirszkij vezérkari főnöknek a Kurszk elleni hadműveletet, amely szerinte nagy mértékben segített Kijevnek abban, hogy a nyugati országoktól további segítséget kapjon.

A kurszki hadművelet közel két hónapja tart, az ukrán csapatok a határ egy részét ellenőrzik, de az ukrán előretörés megállt, miközben Ukrajnában, a keleti fronton az orosz erők hatalmas ellentámadást hajtottak végre.

Az Ukrajnával 650 kimométer hosszú közös határral rendelkező Romániában megtalálták a Duna-deltába zuhant orosz drónt darabjainak egy részét.

Az ukrán hatóságok hatmillió dollár készpénzt találtak egy ukrán vezető tisztviselő és fia lakásán. Az ukrán hírszerzés szerint a tisztviselő orvosi igazolásokat adhatott ki a besorozás elkerülése érdekében. A nő fia az ukrán nyugdíjbiztosítónál dolgozik.  Harkiv megyében 13 személyt tartóztattak le hasonló okokból.

Oroszországban hazaárulás és terrorizmus miatt 14 évre elítéltek egy szevasztopoli férfit, akit azzal vádoltak, hogy segítette az ukrán katonaságot. A férfi korábban az ukrán haditengerészetnél dolgozott, a vád szerint segített az ukránoknak egy terrorista akció előkészítésében.