Háború: menekülnek az ukránok - feladták az állásaikat keleten

Hírek2024. okt. 3.D.J.

Ez történt az ukrán háború 952-dik napján:

- Az ukrán hadsereg közölte, hogy kivonult a keleti Vuhledar városból, ezzel a települést átadták Oroszországnak. Az ukrán 72. gépesített dandár több mint két évig védte Vuhledart. A kijevi katonai parancsnokság közölte, hogy csapatai kedden késő este távoztak, hogy megőrizzék a személyzetet és a harci felszerelést.

- Orosz irányított bomba csapódott be szerdán késő este egy ötemeletes lakóházba Harkivban, tüzet okozva és legalább 10 embert megsebesítve - közölték helyi tisztviselők. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint a csapás aláhúzta, hogy

Ukrajnának a nyugati támogatóktól nagyobb segítségre van szüksége.

- Az Háborús Tanulmányok Intézete (ISW) szerint Vuhledar elvesztése nem fogja alapvetően megváltoztatni a támadó műveleteket, mivel „nem egy különösen fontos logisztikai csomópontról van szó”. Az orosz erőknek mostantól nyílt terepen kell manőverezniük, hogy összekapcsolódjanak az északabbra lévő egységekkel.

A Guardian azonban azt írja, hogy az általános kép Kijev számára borús, mivel az orosz erők két éve a leggyorsabb ütemben nyomulnak előre Kelet-Ukrajnában. Orosz bloggerek szerint a moszkvai erők most megpróbálhatnak Vuhledarból Velyka Novoszilka felé nyomulni, alig több mint 30 kilométerre nyugatra, Zaporizzsja tartományban.

Az orosz erők jelenleg a luhanszki régió 98,5%-át és a donyecki régió 60%-át ellenőrzik.

- Kijevben a fővárosi katonai közigazgatás vezetője közölte, hogy egy lezuhant orosz drónról származó szilánkok megrongáltak egy lakóházat a főváros egyik keleti kerületében. Áldozatokról nem érkezett jelzés.

- Vlagyimir Putyin törvénybe iktatta azokat az intézkedéseket, amelyek lehetővé teszik, hogy a már büntetőeljárás alatt álló vádlottak elkerülhessék a büntetőeljárást, ha belépnek a hadseregbe.

A jogszabály azt is lehetővé teszi, hogy az ítéletet vagy az eljárást teljes egészében megszüntessék, ha a besorozott személyt életkora vagy egészségi állapota miatt leszerelik. Putyin szeptemberben felszólította a hadsereget, hogy 180 000 fővel növelje csapatainak létszámát, és a kormány e heti költségvetési tervezete a kiadások rekordösszegű, 32,5%-át különítette el a hadseregre.