Háború: Drámai helyzet alakult ki a zaporizzsjai atomerőműnél, a török elnök közvetítene

Hírek2022. szept. 4.Sz.A.

Tovább zajlanak a katonai cselekmények a zaporizzsjai atomerőmű környékén. A lakosságnak jódtablettákat osztanak, a török elnök felajánlotta, hogy közvetít az ügyben az orosz és az ukrán fél között.


- A tartalékvezetékre kellett kapcsolni a zaporizzsjai atomerőművet szombaton. A környéket ellenőrző orosz hatóságok szerint az erőművet az ukrán áramhálózattal összekötő utolsó, még működőképes fővezeték tüzérségi tűzben sérült meg - számol be az Euronews.

- Az orosz védelmi minisztérium szombat esti bejelentése szerint egy ukrán különítmény megpróbálta visszafoglalni az üzemet, de a a támadást visszaverték és több mint negyven ukrán katonával végeztek. 

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség a héten kezdte el az atomerőmű ellenőrzését, pénteki jelentésük szerint a reaktor fizikailag megsérült. Az ügynökség több munkatársa is a helyszínen marad megfigyelőként.

- Recep Tayyip Erdogan török elnök felajánlotta, hogy közvetít a felek között az atomerőmű ügyében, és telefonon egyeztetett erről Vlagyimir Putyin orosz elnökkel - írja a The Guardian.

- Ukrán erők taktikai előnyhöz juthattak szombaton az ellentámadás során a brit hadügyminisztérium közlése szerint. 

- Svédország felajánlotta, hogy több milliárd dollár pénzügyi forrást biztosít a balti államok energiavállalatainak, hogy elkerülhessék a magas energiaárak nyomán kialakuló pénzügyi válságot.- Az orosz Gazprom bejelentette, hogy a Siemens Energy hajlandó segíteni az Északi Áramlat1 meghibásodott turbinájának megjavításában.

- Paolo Gentiloni, az Euópai Bizottság gazdasági biztosa szerint Európa kezelni tudja azt a kihívást, ha Oroszország mégsem tartaná be a gázszállítási szerződésekben foglaltakat. Az Északi Áramlaton szombat reggel kellett volna újraindítani a gázszállítást, a Gazprom olajszivárgásra hivatkozva nem indította újra a gázexportot.

A Gazprom bejelentésére nem sokkal azután került sor, hogy a G7 tagállamok pénzügyminiszterei árkorlátozást helyeztek kilátásba az orosz olajra.

- Mikolajiv térségében vasárnap reggel egy nyolcéves gyerek vesztette életét és kettő megsérült orosz rakétatámadásokban ukrán források szerint.- Kelet-Ukrajnában Kramatorszk és Szlovjanszk térségét éjszaka is rakétákkal lőtte az orosz hadsereg - a Donyeck régió vezetője, Pavlo Kirilenko közlése szerint.

Orosz hadmozdulatok

- Ramzan Kadirov csecsen elnök videoüzenetben bejelentette, hogy határozatlan és hosszú időre távozik posztjáról.

- Dimitrij Medvegyev korábbi orosz elnök szerint a nyugati országok "sakkjátszmát játszanak a halállal", kihasználják a háborús helyzetet, és összességében Oroszország szétesését szeretnék elérni azzal, hogy fegyverekkel segítik Ukrajnát.