Háború: Egyre több kínai alkatrészt találnak orosz fegyverekben

Hírek2023. ápr. 17.Sz.A.

Húsvétkor is folytatódott a háború Ukrajnában a vallási vezetők felhívása ellenére.

Vlagyimir Putyin orosz elnök fogadta Moszkvában a kínai védelmi minisztert, Li Sangfut, az orosz elnök szerint a két ország aktívan működik együtt a védelmi minisztériumokon keresztül, és rendszeresen fontos információkat adnak át egymásnak.

A kínai védelmi miniszter szerint már egy új korszakba léptek, ami a hidegháború katonai-politikai szövetségi rendszerét maga mögött hagyja - olvasható a The Guardian napi háborús összefoglalójában.

- Egyre több kínai alkatrészt találnak az ukránok az oroszok által használt fegyverekben  - mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egyik főtanácsadója a Reutersnek. Kína továbbra is tagadja, hogy katonai felszereléseket szállítana Oroszországba.

- Bahmutban továbbra is zajlanak a harcok, az orosz zsoldosokból álló Wagner csoport bejelentése szerint két újabb városrészt sikerült elfoglalniuk. Kijevi források szerint az ukránok még kitartanak.

Bahmutban továbbra is zajlanak a harcok, az orosz zsoldosokból álló Wagner csoport bejelentése szerint két újabb városrészt sikerült elfoglalniuk.

- Újabb fogolycserére került sor Ukrajna és Oroszország között, de az ortodox húsvétkor is folytatták a harcokat, nem sikerült az ünnepre kért fegyverszünetet megvalósítani.

- Ukrán erők rakétatámadást hajtottak végre az orosz hadsereg által elfoglalt Donyeck városa ellen, négyen életüket vesztették, és tíz fő – köztük egy hétéves kilány – megsérült.

- Az orosz haderő Herszon városának rendőrkapitányságát drónokkal támadta, az akcióban két ember megsérült, több rendőrautó megrongálódott.

- Az ukrán pénzügyminiszter szerint a 115 milliárd dollár értékű új nemzetközi gazdasági segélycsomag reményt ad az ukránoknak, hogy ki tudnak tartani az orosz erők ellen. Szerhij Marcsenko a G7 pénzügyminisztereinek tanácskozásán úgy fogalmazott, hogy egyre többen ismerik fel, a háború a vártnál tovább tart, de azt a jelzést kapta, hogy szükség esetén a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank is segíti Ukrajnát.

A két szervezet megbeszélést tartott a múlt héten, ahol Ukrajna további segítése is az egyik napirendi téma volt.

- Emmanuel Macron francia elnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a hét végén telefonon egyeztetett, többek között Macron pekingi látogatásáról.

- Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter Bagdadba látogat a mai nap során, és egyeztet Mohamed Sia al-Szudani iraki kormányfővel, illetve Fuad Husszein külügyminiszterrel.

- Ignacio Lula da Silva brazil elnök a békét pártoló országok együttműködésének erősítését hangsúlyozta, miután Pekingben találkozott Hszi Csinping kínai vezetővel szombaton, majd az Egyesült Arab Emirátusok vezetőjével tárgyalt.

Lula kritizálta az Egyesült Államokat és az Európai Uniót is, és kijelentette: a béke pártján álló politikai vezetők közötti kapcsolatokat kell erősíteni.