Háború: Előrenyomultak  az ukrán erők, de hatalmas áldozatokkal

Hírek2023. júl. 4.Sz.A.

- Az észak-ukrajnai Szumi városát ért orosz dróntámadás, amelyben két ember életét vesztette, 19-en – köztük egy 5 éves kisfiú -  pedig megsebesültek. A támadást négy drónnal hajtották végre, egy irodaépület és két lakóház sérült meg – írja a Guardian és a Reuters napi hadiösszefoglalója.

- A keleti és a déli fronton előretörtek az ukrán csapatok, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megfogalmazása szerint az ellentámadás során az előrenyomulást egy nagyon nehéz hét alatt sikerült elérni.

- Zelenszkij megkért a kijevi grúz nagykövetet, hogy próbálja meg kiszabadítani Mihail Szaakasvili volt grúz elnököt, aki börtönbüntetését tölti.

- A volt elnökről készült legutóbbi videó szerint az egészségi állapota jelentősen megromlott. Szaakasvili egyébként ukrán állampolgársággal is rendelkezik, és 2021-ben hatalommal való visszaélés miatt tartóztatták le. Zelenszkij szerint a volt grúz elnöknek kórházi ápolásra lenne szüksége Ukrajnában, vagy egy nyugati országban.

- Zelenszkij és Olaf Scholz német kancellár telefonon beszélt egymással hétfőn, elsősorban a Fekete-tengeri gabona, és műtrágyaexport megállapodás folytatásáról. A tengeri folyosón az exportot lehet biztosítani. A megbeszélés során a védelmi együttműködés és a közelgő NATO csúcstalálkozó is szóba került. A litvániai csúcstalálkozó egyik fő témája Ukrajna jövőbeli NATO-tagságának kérdése lehet.

- Oroszország eddig 700 ezer ukrajnai gyereket vitt orosz földre a háborús övezetekből – mondta Grigorij Karasin. Az Orosz Föderáció törvényhozásának nemzetközi bizottságának vezetője szerint a gyerekek menedéket kapnak Oroszországban.

- Hágában nemzetközi iroda nyitott azzal a céllal, hogy az ukrajnai invázió során elkövetett háborús bűncselekményeket kivizsgálják, bizonyítékokat gyűjtsenek, melyek alapján orosz vezetőket később bíróság elé lehet állítani a háború elindításáért.

- Nincs szükség további katonai toborzásra, hogy az Ukrajnát korábban elhagyó Wagner-katonákat pótolni lehessen – mondta hétfőn Andrej Kartapolov az állami duma védelmi bizottságának elnöke.

- Az orosz haderő által elfoglalt Herszon várost a Krím félszigettel összekötő hidat megjavították – jelentette be a herszoni megye orosz vezetője. A hidat még júniusban érte ukrán támadás.

- Az állami TASSZ hírügynökség jelentése szerint az orosz biztonsági szolgálatok egy olyan összeesküvést lepleztek le, amely a Krím félsziget orosz vezetője ellen irányulhatott. Szergej Akszjonov ellen autóba rejtett bombamerényletet tervezhettek.