Háború: Vérfürdő lehet az ukrán ellentámadás vége

Hírek2023. júl. 1.Sz.A.

Nagyon lassan halad előre az ukrán ellentámadás, amely "véres és hosszú lesz" még az amerikaiak szerint is.

Amerikai becslések szerint hat-tíz hétbe is telhet az ukrán ellentámadás, és nagyon nehéz lesz.

Mark Milley amerikai tábornok szerint "nagyon hosszú és nagyon véres csatákra kell felkészülni" az ellentámadás során, senkinek ne legyenek illúziói - idézi a tábornokot a Guardian és a Reuters napi hadiösszefoglalója.

- Az ukrán vezérkar szerint a tüzérségi lőszerhiány és a kevés vadászgép miatt halad lassan az ellentámadás - erről nyilatkozott Valerij Zaluzsnyij vezérkari főnök egy pénteki interjúban.

- William Burns, a CIA igazgatója az orosz titkosszolgálat vezetőjét, Szergej Nariskint telefonon hívta fel, hogy biztosítsa: nem volt közük a múlt heti Wagner-lázadáshoz - erről számolt be a Wall Street Journal. A telefonbeszélgetés a legmagasabb szintú kapcsolatfelvétel Oroszország és az Egyesült Államok között az invázió elindítása óta.

- Alekszader Lukasenko fehérorosz elnök pénteki bejelentése szerint az országba telepített taktikai nukleáris fegyvereket nem fogják használni.  Az elnök szerint a fegyverek év végéig kerülnek az előre tervezett, biztonságos helyükre.

- Oroszország csökkenti katonai jelenlétét a zaporizzsjai erőmű környékén - az ukrán katonai hírszerzés információi szerint. Az orosz Rosatom néhány alkalmazottja már távozott az erőműből.

- Ukrajna atomerőmű vészhelyzet esetére kidolgozott katonai gyakorlatot tartott az orosz haderő által elfoglalt zaporizzsjai erőműnél.

- Ferenc pápa szerint nem látható a háború vége. A Vatikán különleges megbízottja, Matteo Zuppi bíboros előzőleg három napos megbeszélést folytatott Moszkvában Jurij Usakovval, Vlagyimir Putyin elnök tanácsadójával és Kirill pátriárkával, az orosz ortodox egyház vezetőjével.

- Az ukrajnai háború lezárását illetően nagyon sok múlik a következő heteken és hónapokon - jelentette ki a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának kommunikációs koordinátora helyi idő szerint pénteken Washingtonban.

John Kirby a harctéri viszonyokkal kapcsolatban megjegyezte, hogy az időjárás nem volt az ukrán fél segítségére az ellentámadást tekintve.

Emlékeztetett, az orosz haderőnek hónapok álltak rendelkezésre a felkészüléshez, egyes helyeken nagyon mélyen beásták magukat.

Mint fogalmazott, a "védekezés pedig a legnagyobb erő egy háborúban", most pedig az ukránok a támadó és az oroszok a védekező fél, amit mind figyelembe kell venni az ellentámadás értékelésekor - mondta. Hozzátette, hogy némi előrehaladást elért az ukrán haderő, ugyanakkor azt maguk is elismerték, hogy nem annyit, amennyit szerettek volna.

Ukrajna NATO-kilátásait illetően John Kirby megjegyezte, hogy a bukaresti nyilatkozat megállapítása változatlanul érvényes, miszerint a NATO jelenti Ukrajna jövőjét, ugyanakkor Vilniusban nagyon sok téma lesz majd napirenden a háborút tekintve, köztük a harctéri események értékelése - írja az MTI.