Háború: Előretörtek az orosz csapatok, több ezer ukrán elítélt lép be a hadseregbe

Hírek2024. júl. 2.Növekedés.hu

Ez történt a háború 860. napján.

Ukrajna már a börtönökben is toboroz katonákat: feltételesen szabadlábra bocsátottak 3000 elítéltet, akik kiképzés után a hadseregbe lépnek. Elítéltek toborzására egy olyan törvény ad lehetőséget, amelyet egy hónappal ezelőtt fogadott el az ukrán parlament.

Új katonákra nagy szükség van a frontvonalakon, mert az orosz haderő az utóbbi hónapokban több helyen is előrenyomult Kelet-Ukrajnában, és az ukrán hadsereg utánpótlási gondokkal küszködik.

Az orosz védelmi minisztérium bejelentése szerint két falut elfoglaltak Kelet-Ukrajnában Harkiv megyében, illetve Donyeck megyében.

Ukrán források mindezt cáfolták, az ukrán vezérkari főnök esti jelentése szerint a Harkivtól nem messze fekvő Kupjanszk térségében 17 orosz támadást sikerült visszaverniük. Orosz források szerint Andijivka települ elfoglalása óta több helyen is előrenyomultak az orosz katonák.

Orbán Viktor miniszterelnök ma várhatóan Kijevbe utazik, egy nappal azután, hogy Magyarország átvette az Unió soros elnökségét – számol be a Guardian.

A magyar kormányfő Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytat tárgyalásokat, ez a magyar miniszterelnök első útja Kijevbe, amióta Oroszország lerohanta Ukrajna.

A lap arról ír, hogy a magyar-ukrán kapcsolatok nem épp felhőtlenek az ukrajnai magyar kisebbség jogai miatt, amiről a találkozó során valószínűleg tárgyalnak. A lap emlékeztet, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter a háború kitörése óta öt alkalommal látogatott Moszkvába, és az Európai Unió nemrég Magyarország megkerülésével fogadta el a korábban lefoglalt orosz vagyon kamataiból származó 1,4 milliárd euró segélyt Ukrajnának.