Háború: Putyin új szuperrakéták gyártását jelentette be

Hírek2024. jún. 29.Növekedés.hu

Ez történt a háború 857. napján:

Orosz rakétatámadás érte Dnyipro város központjában egy lakóépületet, egy ember életét vesztette, hatan megsérültek, hárman nagyon súlyos állapotban vannak – jelentette be az ukrán belügyminiszter, Ihor Klimenko.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök állítása szerint tíz, Oroszországban illetve Fehéroroszországban fogva tartott civilt szabadon engedtek a Vatikán közvetítésével létrejött fogolycsere során. Az elengedett civilek között két pap és egy politikus is van, a foglyok egy része már 2017 óta börtönben volt - írja a Guardian.

Az orosz védelmi minisztérium bejelentése szerint az orosz haderő elfoglalta a kelet-ukrajnai Rozdolivka települést Donyeck megyében, de ukrán források szerint még tartanak a harcok a település körül.

Donyeck megyében az orosz hadsereg több helyen is előrenyomult az utóbbi hetekben Bakmut és Szoledar városoktól északra.

Ukrán források szerint Rozdolivka környékén az orosz erők 19 támadást indítottak, ebből 15-öt sikerült visszaverniük.

A Biden-kormányzat 150 millió dollár értékben szállít fegyvereket és lőszert Ukrajnának, többek között Hawk légvédelmi fegyvereket – jelentették be amerikai tisztségviselők. A fegyverszállítmány részleteit hétfőn hozzák nyilvánosságra. Az amerikai szállítmány ukrán sürgetésre érkezik, az orosz haderő ugyanis az utóbbi időben egyre intenzívebben támadta az energiaellátási központokat.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint Oroszországnak a felmondott amerikai-orosz egyezményben szerint tiltott rövid- és középhatótávolságú rakétákat kellene gyártania. Az orosz elnök olyan 500-5500 kilométer hatótávolságú rakétákat gyártana, az a korábbi egyezmény tiltott, amelyet 2019-ben felmondott Washington arra hivatkozva, hogy Moszkva nem tartja be az egyezmény pontjait.

Az orosz védelmi miniszter szerint válaszolni fognak a Fekete-tengeri amerikai dróntámadásokra, amelyek az utóbbi időben egyre intenzívebbek.

A Nemzetközi Valutaalap igazgatótanácsa 2,2 milliárd dollár kifizetést szavazott meg Ukrajnának a már korábban elfogadott hitelmegállapodás keretére. A segély a költségvetést támogatja.

Az IMF az elmúlt 48 hónapban így összesen 7,6 milliárd dollárt folyósított Ukranának.