Lehet álomáron repülőjegyet foglalni, de könnyen rémálom lehet a vége 

Utazás2023. aug. 5.Kovács Dániel
A rovat támogatója:

Durván megugrottak a repülőjegyárak a pandémia óta. Öröm az ürömben, hogy a mai napig ki lehet fogni egy-egy jó ajánlatot, egy késő őszi kiruccanáshoz most is lecsaphatunk 6-8 ezres repjegyekre. A Növekedés.hu megkérdezte Jurák Zsolt Világutazót, hol érdemes keresgélni, és milyen hibákat kell elkerülnie annak, aki meg akarja úszni a drága repülést.

A koronavírus előtt csak úgy repkedtek az olcsóbbnál olcsóbb, pár ezer forintos repülőjegyek, könnyen össze lehetett hozni álomáron egy utazást. Ám a légitársaságok a járványhelyzet miatti lezárások legnagyobb vesztesei között közé kerültek, az üzleti célú utazások és a turistaforgalom egyaránt leállt.

Ennek hatására viszont üzleti modellt váltottak a légitársaságok, ami miatt jelentősen elszálltak a repjegyárak, főleg a 2020 előtti, mármár indokolatlanul alacsony árszinthez képest.

Idén májusban, Európában a repülőjegyek májusban átlagosan 36 százalékkal voltak magasabbak, mint 2022 azonos időszakában.

Mivel a légitársaságoknak egyre többet fizetnek a szén-dioxid-kibocsátásuk miatt és a pilóták, a légiutas-kísérők és a földi kiszolgáló személyzet bérét is emelniük kell, nagyon úgy tűnik, hogy aki korábban nem élt a lehetőséggel, az már aligha fog újra a 2019-eshez hasonó olcsó jegyet kifogni. Michael O’Leary, a Ryanair fapados légitársaság vezérigazgatója szerint legalábbis biztosan nem, aki már tavaly azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy vége a 10 euróba kerülő repülőjegyek időszakának.

Mint mondta, minimum 40-50 eurót (15-19 ezer forint) kell kérniük a következő öt évben ahhoz, hogy pénzüknél legyenek. Így 35 fontos (több mint 15 ezer forint) átlagos jegyár 42-43 fontra (közel 19 ezer forint) mehet fel. 

Minél előbb kell foglalni, akár egy évvel is

Körbenéztünk, csakugyan visszatért-e a régi világ, amikor mélyen a zsebébe kellett nyúlnia annak, aki repülni akart.

Összességében csakugyan nem olcsó mulatság a repülés, az azonban nem igaz, hogy teljesen eltűntek az olcsó repülőjegyek. Az már más kérdés, mennyire egyszerű lecsapni ezekre.

Tavasszal például olyan egzotikus úticélokra is meglepően alacsony áron el lehetett repülni, mint a Szaúd-Arábiában található Dammam, ahova mintegy 15 ezer forintért kínált jegyet a Wizz Air,

vagy a jordániai Ammán, ahová szintén 20 ezer forint alatt kínálta az utat a magyar tulajdonú légitársaság. Persze aki most kapott kedvet az utazáshoz, bottal ütheti a jó árak nyomát.

A Wizz Air egyik járata

- Létezik az álom árkategória - szögezi le a Növekedés.hu kérdésére Jurák Zsolt Világutazó. A szakértő az elmúlt 40 évben  közel 130 országban fordult meg, a tapasztalatai alapján azt mondja, a mai napig meg lehet csípni a jó ajánlatokat, csak ehhez nagyon korán kell kelni.

A légitársaságoktól 11 hónappal a hazautazás dátuma előtt meg lehet venni a repülőjegyet, és jellemzően ilyenkor lehet a legjobb ajánlatokat kifogni. A Qatar Airways esetében ráadásul ez 360 nap. Ezt kihasználva én tavaly nyáron körülbelül 250 ezer forintért vásároltam meg a jegyemet Indonéziába, Balira, amit idén nyáron használtam fel.

Ha az utazás előtt vettem volna meg, pontosan a duplája lett volna - mondja Jurák Zsolt hozzátéve, ezek a tendenciák a fapados légitársaságoknál is érvényesülnek, ezért érdemes figyelni, mikor hirdetik meg az új menetrendeket, és minél előbb foglalni. 

Vigyázzunk a diszkontőrökkel

Aki kezdőként próbál olcsó repülőjegyet venni, és rákeres a Google-ben, az először biztosan a repülőjegy-kereső honlapok ajánlataival találkozik.

- Ezek arra kiválóan alkalmasak, hogy meghatározzuk az úticélt, válogassunk az ajánlatok közül - mondja az utazási szakértő, attól ugyanakkor óva int mindenkit, hogy ezeken az oldalakon keresztül foglaljuk le a jegyeket. 

- A  diszkontőr oldalakon valamivel olcsóbban lehet foglalni, mint a légitársaságok saját honlapján keresztül, ugyanakkor éppen a pandémiás helyzet mutatta meg, hogy ez mekkora kockázat. Ha az utazás rendben lemegy, akkor bejött a hazardírozás. Ha viszont bármi közbejön, mondjuk egy járat módosulás vagy törlés, máris megvan a baj. A légitársaság ugyanis ilyen esetben azt mondja, nem tőlem vetted a jegyet, nem foglalkozom veled.

Tengerparti nyaralás

A diszkontőr cég készséggel ajánlja a segítségét, de a probléma megoldásáért pénzt számol fel - mutat rá Jurák Zsolt, aki azt is elmondta, egy ismerősének például abból kerekedett egy több mint négy hónapon át tartó procedúrája, hogy egy közvetítőn keresztül megvett repülőjegyével akart átfoglalni, mivel törölték az eredeti járatát.

- A diszkontőrök úgy működnek, hogy időben lecsapnak a jegyekre, amikor még olcsó. Ezt az előnyt bukják akkor, amikor valamilyen módosítást kér az ügyfél, ezért inkább törlik a foglalást, a vásárló pedig kapkodva kereshet szabad helyet a járaton, jellemzően kétszeres áron, és az álomnyaralásból villámgyorsan rémálom lesz - húzza alá a szakértő, de még abban az esetben is rosszul járunk anyagilag, ha a diszkontőr elvégzi a kért ügyintézést. Ezért azt ajánlja, hogy minden esetben a közvetlenül a légitársaságtól vegyük meg a jegyet, akkor ilyen kellemetlen meglepetés nem fenyeget. 

Mindent egybevetve Jurák Zsolt úgy látja, egy jó és olcsó utazás megszervezéséhez a szerencsére is szükség van, de ha tudjuk a szerencsefaktort szűkíteni, akkor érdemes, például azzal, hogy nem az utolsó pillanatban kezdjük a szervezést.