Háború: hatalmas segítséget kap Ukrajna - egy rakás új harci eszközt szállítanak Kijevnek

Hírek5 órájaNövekedés.hu

Ez történt az ukrán háború 956-dik napján:

- Ruben Brekelmans holland védelmi miniszter vasárnap Kijevben tett meglepetésszerű látogatásán kijelentette, hogy országa 400 millió eurót fektet be Ukrajnával együtt a drónok fejlesztésébe, és a következő hónapokban további F-16-osokat szállít le Kijevnek.

Miután ellátogatott az orosz siklóbomba-támadások sújtotta Harkivba, Brekelmans azt mondta, hogy az oroszországi katonai célpontok támadása az egyetlen módja a város megvédésének. Hollandia arra ösztönözte nemzetközi partnereit, hogy szállítsanak F-16-os repülőgépeket Ukrajnának, és megígérte 24 darab vadászgép átadását.

A miniszter szerint az első tétel már az ukrán légtérben tevékenykedik, a többit pedig „a következő hónapokban, talán a jövő év elején” szállítják le.

Hollandia bejelentette, hogy Patriot légvédelmi rendszert kíván összeszerelni Ukrajna számára. Bár Brekelmans elmondta, hogy nehézségekbe ütközött néhány alkatrész beszerzése, Ukrajna már használ egy hollandiai szállítású Patriot radart, és „három indítórakétát hamarosan átadnak”.

- Ildar Dadin Kreml-ellenes aktivista, akit egykor Vlagyimir Putyin elleni tiltakozása miatt Oroszországban bebörtönöztek, a frontvonalon halt meg, miközben az ukrán oldalon harcolt - közölték vasárnap hozzátartozói és az orosz média.

- A Krímben hétfő reggel égett egy nagy olajraktár, miután az Oroszország által illegálisan elcsatolt területen az éjszaka folyamán ukrán támadás történt. A közösségi médiacsatornák korábban dróntámadásokról számoltak be. A lakosok repülőgépekhez hasonló hangokat, majd robbanásokat hallottak.

Valószínűleg egy tengeri olajterminál volt a célpont.

- Az orosz erők az éjszaka folyamán 87 Shahed drónnal és négy különböző típusú rakétával támadták Ukrajnát - közölték vasárnap tisztviselők. Egy 49 éves férfi meghalt a harkivi területen, miután autóját eltalálta egy drón. Odessza városában megrongáltak egy gázvezetéket és felgyújtottak egy raktárat - jelentették ukrán tisztviselők.

A légierő közölte, hogy a légvédelem a 87 drónból 56-ot semmisített meg 14 ukrán régió, köztük a főváros, Kijev felett. További 25 drón eltűnt a radarokról „feltehetően a légvédelmi rakétaelhárítás következtében”.

- Az orosz védelmi minisztérium vasárnap közölte, hogy négy ukrán drónt lőttek le Kurszk, Voronyezs és Belgorod régiók felett.

- Volodimir Zelenszkij közölte, hogy az Oroszországgal szemben Ukrajna szövetségeseit tömörítő csoport október 12-i ülésén ismerteti „győzelmi tervét”.

Az ukrán elnök a múlt héten Washingtonban bemutatta azt Joe Bidennek, de tartalmát nem hozták nyilvánosságra.

Úgy tudni, hogy a tervben szerepel az ukrán NATO-tagság és az Oroszországon belüli csapásokhoz szükséges nagy hatótávolságú rakéták biztosítása. Az október 12-i csúcstalálkozón Biden amerikai elnök is részt vesz.