Háború: hatalmas ukrán vereség érik keleten - Kijevnek ez most fájni fog

Hírek5 órájaNövekedés.hu

Ez történt az ukrán háború 951-dik napján:

- Az orosz csapatok már majdnem elérték a kelet-ukrajnai Vuhledar központját - közölte a régió kormányzója, Vadim Filascskin, aki az ukrán televíziónak elmondta, hogy a helyzet nagyon nehéz. A Suspilne közszolgálati műsorszolgáltató idézte a Vuhledart védő 72. gépesített ukrán dandár két katonáját, akik azt mondták, hogy miközben az orosz erők a város nagy részét ellenőrzésük alatt tartják, „bizonyos részek” továbbra is ukrán kézen vannak.

„A dandár nem kapott parancsot a város elhagyására.”

- Vuhledar stratégiai jelentőséggel bír, mivel magasan fekszik, és a két fő front találkozásánál található. Egy népszerű háborús blog arról számolt be, hogy az orosz erők tartják Vuhledart, és mindenütt orosz zászlókat tűztek ki.

- Az Oroszország jövő évi védelmi kiadásaira vonatkozó terv „felháborító” - mondta a 80 éves nyugdíjas Irina kedden Moszkvában az Agence France-Presse-nek. „Véget kell vetnünk ennek a háborúnak. A költségvetést háborúra költeni bűncselekmény”. Oroszország a teljes költségvetésének több mint 40%-át a védelemre és a biztonságra fogja költeni - többet, mint a szociális jólétre és az oktatásra együttvéve.

- Az ukrajnai hatóságok vizsgálatot indítottak annak ügyében, hogy szerintük az orosz csapatok 16 ukrán katonát végeztek ki, akik a keleti frontvonalon adták meg magukat.

- Orosz tüzérségi csapás ért egy piacot a dél-ukrajnai Herszon városában kedden, legalább hat ember meghalt és három másik megsebesült - közölték a hatóságok.

- Zelenszkij üdvözölte Ukrajna „új védelmi iparát”, amely felgyorsította a termelést, hogy segítsen az orosz invázió elleni küzdelemben. „Csak az idei év első felében Ukrajna 25-ször több lőszert gyártott tüzérségi és aknavető lőszerekhez, mint 2022-ben egész évben” - mondta az ukrán elnök egy kijevi védelmi fórumon. Zelenszkij szerint a konferenciára közel 300 ukrán és külföldi fegyvergyártó cég érkezett.

A teljes körű háború rendkívül nehéz körülményei között, folyamatos orosz támadások közepette az ukránok képesek voltak gyakorlatilag új védelmi ipart kiépíteni.

Zelenszkij elmondta, hogy Ukrajna kiépítette azt a kapacitást, amely évi négymillió drón gyártására képes.

- Miközben a figyelem középpontjában a nyugati támogatók több milliárd dolláros katonai segélyei állnak, az ukrán miniszterelnök egy kormányülésen elmondta, hogy a fronton használt lőszerek fele már hazai gyártású.

Zelenszkij bejelentette az első ukrán gyártású ballisztikus rakéta sikeres próbalövését is.

- Oroszországot azzal gyanúsítják, hogy szándékosan vegyi hulladékot szivárogtatott egy ukrán folyóba, ami halálos következményekkel járt az élővilágra nézve. Augusztus 17-én észleltek egy mérgező szivárgást az orosz határ menti Tyotkino falu felől. Kijev szerint egy cukorgyárból származó vegyi hulladékot öntöttek hatalmas mennyiségben a Szejm folyóba.