Ukrajnai háború - Brit külügyminiszter: Közös a fenyegetés Oroszország felől

Hírek2024. júl. 7.MTI

Varsónak és Londonnak közös stratégiai víziója van Ukrajnáról és a NATO-ról, és közös fenyegetések érik őket Oroszország és Fehéroroszország részéről - jelentette ki David Lammy új brit külügyminiszter vasárnap az északnyugat-lengyelországi Chobielinben.

Lammy a lengyel hivatali partnerével, Radoslaw Sikorskival folytatott megbeszélést követő közös sajtóértekezleten beszélt Lengyelország és az Egyesült Királyság "közös stratégiai víziójáról, amely elsősorban Ukrajnát és a NATO-t illeti".

Ebben az összefüggésben Lammy rámutatott: a brit katonák és a Sky Sabre légvédelmi rakétarendszer lengyelországi állomásoztatására. "Jelenleg közös, Oroszország és Fehéroroszország irányából érkező fenyegetésekkel állunk szemben" - tette hozzá.

A brit miniszter jelezte: a kétoldalú kapcsolatokban, valamint az Európai Unió (EU) keretében a kapcsolatok újraindításán szeretne együttműködni lengyel partnerével.

Említette az Ukrajna támogatását célzó kötelezettségvállalások megerősítését, valamint közös védelmi és biztonsági projekteket, amelyeket az EU és az Egyesült Királyság közötti új, a legközelebbi hónapokban kötendő biztonsági megállapodás tartalmazna.

A brit-EU kapcsolatokról szóló kérdésre Lammy jelezte: az új brit kormány "újraindítaná a kapcsolatokat Európával".

A biztonsági megállapodáson kívül a klímaügyi, energetikai és migrációs politika terén folytatandó együttműködésről szólt.

A kedden kezdődő washingtoni NATO-csúcstalálkozóra vonatkozó újságírói kérdésre Lammy elmondta: London aláhúzza majd az Ukrajna támogatására vonatkozó "megingathatatlan elköteleződését".

Radoslaw Sikorski a NATO-csúcsról elmondta: a lengyel és a brit elvárások "nagyon hasonlóak", fontos számukra Ukrajna hosszútávú támogatását célzó politika, valamint a kölcsönös biztonsági garanciák megerősítése.

Bejelentette: brit mintára Lengyelország is a közeli napokban aláírja a biztonsági együttműködésről szóló kétoldalú szerződést Ukrajnával.

Sikorski aláhúzta: Lengyelország és az Egyesült Királyság álláspontja azonos a globális biztonságot érintő több kérdésben, ezen belül Ukrajna állandó támogatásának szükségességében is egyetértenek.

A két ország együtt fogja támogatni Ukrajnát, mégpedig még nagyobb mértékben - jelezte.

A lengyel diplomácia vezetője reményének adott hangot, hogy a kétoldalú együttműködés pragmatikus lesz, és "a pragmatizmus az Egyesült Királyság és Európa közötti kapcsolatokat is jellemzi majd".