Háború: A gyerekkórház után egy játszóteret támadtak rakétával az oroszok

Hírek2024. júl. 20.Növekedés.hu

Ez történt a háború 878. napján.

Donald Trump republikánus elnökjelölt telefonon beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, akinek megígérte, hogy megválasztása esetén mihamarabb véget vet az ukrajnai háborúnak.

A saját, Truth közösségi oldalán közzétett bejegyzés szerint Trump békét hoz a világnak és véget vet a rengeteg halottat követelő háborúnak, béketárgyalásokat kezdeményezve – írja a Guardian.

Zelenszkij elnök szerint a Trumppal folytatott beszélgetés során egyeztették, hogy személyesen is találkoznak azért, hogy megbeszéljék, milyen lépéseket kell tenni egy igazságos, és tartós békeegyezmény érdekében.

Anthony Blinken amerikai külügyminiszter szerint Ukrajna kezd a saját lábára állni katonai szempontból, miközben több mint 20 ország továbbra is fenntartja a katonai és pénzügyi segítséget, abban az esetben, ha az USA kevesebb támogatást adna Ukrajnának a következő amerikai elnök.

Blinken először tett nyilvánvaló utalást arra, hogy Trump megnyerheti a novemberi választást és kevesebb kötelezettségvállalást tenne Ukrajna felé.

Orosz rakétatalálat ért egy játszóteret Mikolajiv városában, a támadásban egy gyerek és két felnőtt életét vesztette, öten pedig megsebesültek. Zelenszkij az orosz terror azonnali megszüntetését követelte.

Az általa kiposztolt képen a rakétatámadás utáni játszótér látható, a romok alatt két holttest fekszik. A játszótér melletti lakóház is megsérült a támadás során.

Az orosz hadsereg elfoglalta Jurivka települést Kelet-Ukrajnában, Donyeck megyében – jelentette be az orosz védelmi miniszter.

Keir Starmer brit kormányfő és Volodimir Zelenszkij Londonban tárgyalt pénteken, az ukrán elnököt állva tapsolta meg az új kormány. Starmer szerint Nagy-Britannia megduplázza az Ukrajnának nyújtott támogatást, és elfogadta Zelenszkij meghívását Kijevbe.