Háború: keleten egyre kevesebb az esély az ukrán győzelemre

Hírek2022. jún. 13.D.J.

A támadók megsemmisítették azt a hidat, amely összekötötte Szeverodonyecket az egyik szomszédos várossal.

Ez történt vasárnap, az orosz-ukrán háború 110-dik napján:

- A harcok fő színtere továbbra is a keleti Szeverodonyeck városa, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint kemény harcok folynak minden egyes méterért. Az oroszok a város nagy részét bevették. Az Azot vegyi üzemben, ahol több száz civil keresett menedéket, tűz ütött ki.

Azt a hidat, amely összekötötte Szeverodonyecket a szomszédos Liszicsanszkal a támadók megsemmisítették.

Így az egyik lehetséges evakuálási útvonalat, amelyen keresztül a civilek elhagyhatták volna az ostromlott várost, gyakorlatilag felszámolták.

Egy brit katona Jordan Gatley is meghalt az ostrom során – erősítette meg a brit külügyminisztérium.

- Az orosz robotrepülőgépek megsemmisítettek egy nagy raktárat, amelyben az USA-ból és európai országokból érkezett páncéltörő rakétarendszereket, hordozható légvédelmi rakétarendszereket és tüzérségi lövedékeket tároltak – állította az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

- Az Amnesty International állítása szerint Oroszország háborús bűnöket követett el az ukrán Harkov városában.

A korábbi ostrom során tiltott kazettás bombákat használtak, amelyek több száz civil életet oltották ki.

- Azután, hogy Törökország többször is jelezte, hogy nem támogatják Svédország és Finnország felvételét a NATO-ba, a szövetség főtitkára Jens Stoltenberg megjegyezte, hogy a lehetséges új tagok kapcsán a török aggályok jogosak.

A két észak-európai ország csatlakozásától Ankara azért is tart, mert szerintük a finnek és a svédek támogatják a terrorszervezetnek minősített Kurdisztáni Munkáspártot.

- Kijev igyekszik az orosz fennhatóságú területeken elesett katonák holttestét cserékkel hazaszállítani és beazonosítani. Csak a mariupoli Azovsztal acélműnél meghalt katonákból eddig úgy 220-nak a holttestét adták át az oroszok, de az ukránok szerint az acélműnél legalább ennyi halott van még.

- Recep Tayyip Erdoğan török ​​elnök vasárnap bejelentette, hogy a gabonaexport kapcsán újabb tárgyalásokat kezdhetnek Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

- Az Oroszországból kivonuló McDonald’s helyén nyílt új gyorsétteremlánc a Vkuszno - i tocska nevet kapta, amely magyarul annyit jelent: „Finom – és pont”.

- Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke arra kérte Ukrajnát, hogy erősítsék meg a  korrupcióellenes törvényeiket.

- A QinetiQ brit védelmi vállalat aknamentesítési célokra tíz robotot szállít Ukrajnának.

- A következő években először a hidegháború óta, a nukleáris arzenál minden bizonnyal növekedni fog a világban – mondták el a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézetnél.