Háború: Kijev tombol, amiért nem tartóztatták le Putyint

Hírek2024. szept. 3.Növekedés.hu

A nemzetközi jog be nem tartása, hogy Vlagyimir Putyint nem tartóztatták le Mongóliában – jelentette ki az ukrán külügyi tárca.

A minisztérium szerint Mongólia egy háborús bűnökkel vádolt személynek segített abban, hogy elkerülje a felelősségre vonást, ezért Mongólia hallgatólagosan is felelősséget vállal a háborús bűnök elkövetésének eltussolásában - írja a The Guardian.

A 18 hónappal ezelőtt a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) által megvádolt orosz elnök szabadlábon hagyása a nemzetközi jogra mért csapás – Kijev szerint.

Mongólia tengertől elzárt ország, amely nagy mértékben függ Oroszországtól az energiaszektorban, az áramellátásban, és a nemzetközi bíróságnak nincs eszköze arra, hogy végrehajtassa az elfogatóparancsot a mongol hatóságokkal.

Az ICC-hez tartozó Mongóliába hétfő este érkezett meg az orosz elnök.

Minderre azután került sor, hogy kiderült: augusztusban 477 négyzetkilométernyi ukrán területen nyomultak előre az oroszok, ami 2022 októbere óta a legnagyobb havi növekedés - derült ki a Háborús Tanulmányok Intézete által szolgáltatott adatokból. Ukrajna eközben augusztus elején gyors térnyerést hajtott végre. Két hét alatt több mint 1100 négyzetkilométeren nyomult előre az oroszországi Kurszk térségében,

bár az utóbbi időben az ottani helyzet stabilizálódásával lassult a haladás.

Oroszország azt állította, hogy az elmúlt hetekben egy sor kelet-ukrajnai falut és települést foglalt el, és közeledik Pokrovszk városa felé. Az orosz védelmi minisztérium hétfőn közölte, hogy elfoglalták a donyecki Szkucsne falut. Volodimir Zelenszkij ragaszkodott ahhoz, hogy a frontvonal nem mozdult el.

Pokrovszk irányában, bármilyen nehéz is, két napja nem történt előrelépés. Ezt mondta nekem a főparancsnok.

Az ukrán elnök kijelentette, hogy a nyugati szövetségeseiknek meg kéne engedniük, hogy a fegyvereiket mélyen Oroszországon belül is bevethessék. Mellette pedig Kijevet több nagy hatótávolságú fegyverrel kéne ellátniuk.