Háború: drámai hírek érkeztek Moszkvából, Kijev dróntámadást indított az éj leple alatt

Hírek2024. szept. 1.Növekedés.hu

Ez történt a háború 921. napján

– Ukrajna dróntámadást indított Moszkva és több más oroszországi régió ellen szombat éjjel - közölték orosz tisztviselők. Egy Moszkva felé tartó drónt megsemmisítettek az orosz főváros környéki régióban - közölte Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester. Legalább 12 drónt határ menti Brjanszk régió felett semmisítettek meg, kettőt pedig a Kurszki terület felett lőttek le.

Az előzetes információk szerint sebesültek és károk nem keletkeztek

- közölték a tisztviselők.

– Volodimir Zelenszkij nyomást gyakorol az Egyesült Államokra, hogy engedje meg, hogy Ukrajna katonai célpontokat támadjon Oroszországon belül. Az ukrán elnök szerint orosz bombák legalább hat embert öltek meg és 97-et sebesítettek meg pénteken Harkivban, szombaton pedig további támadások történtek. Szerinte ezeket csak úgy lehet elhárítani, hogy „csapást mérünk az orosz katonai repülőterekre, bázisaikra, az orosz terror logisztikájára”. Zelenszkij elmondta, hogy az ukrán égbolt megtisztítása az orosz bombáktól

erős lépés lenne, amely arra kényszerítené Oroszországot, hogy törekedjen a háború befejezésére és a békére.

Washington 2022 óta több mint 50 milliárd dollár értékű katonai segélyt nyújtott Ukrajnának, de a fegyverek használatát ukrán földre és a határokon átnyúló védelmi célú műveletekre korlátozta.

– Szombaton egy orosz bombatámadásban két nő meghalt, további 10 ember pedig megsebesült, köztük gyerekek az ukrajnai Harkiv régió egyik falujában - közölte a kormányzó. Oleh Synehubov elmondta, hogy a bombákkal csapást mértek Cserkaszka Lozova falura, megrongálva egy lakóházat.

– Öt civil meghalt a Donyeck megyében lévő Csasziv Jarban, amikor Oroszország szombat reggel rakétával lőtte a várost - közölte Vadim Filaskin, a donyecki katonai parancsnokság vezetője.

– Harkivban gyásznapot hirdettek, miután hét ember, köztük egy 14 éves lány meghalt egy orosz támadásban.

– Az orosz külügyminisztérium közölte, hogy pénteken Belgorodban egy támadásban öt ember meghalt, 46 másik pedig megsebesült. A helyi kormányzó elmondta, hogy 37 embert szállítottak kórházba, köztük hét gyereket.

– Az Egyesült Államok nem küld amerikai vállalkozókat Ukrajnába az F-16-os vadászgépek karbantartására.