Háború: robbanások sora rázta meg Oroszországot - messze a határtól is lecsaptak az ukránok

Hírek2024. szept. 2.D.J.

Ez történt az ukrán háború 921-dik napján:

- Ukrajna vasárnapra virradó éjszaka az eddigi egyik legnagyobb dróntámadást hajtotta végre Oroszország ellen. A neten megosztott videókon robbanások és tüzek sorozata látható erőművekben és finomítókban, többek között Moszkvában. Az orosz védelmi minisztérium szerint 158 pilóta nélküli ellenséges légi járművet fogtak el és semmisítettek meg.

A Telegram-csatornákon közzétett felvételek szerint a nagy hatótávolságú ukrán drónok némelyike mélyen Oroszország belsejében lévő célpontokat rongált meg. Legalább egy csapást mértek egy olajfinomítóra a délkelet-moszkvai Kapotnya kerületben. További drónok egy hőerőművet találtak el a Moszkvától északra fekvő Tver régióban.

Robbanás történt a Konakovo erőműben, amely Oroszország egyik legnagyobb erőműve.

- Oroszország változtatni fog a nukleáris fegyverek használatára vonatkozó doktrínáján válaszul az ukrajnai háború nyugati eszkalációjára - idézte vasárnap az állami média Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettest.

A jelenlegi nukleáris doktrína, amelyet Vlagyimir Putyin elnök 2020-ban egy rendeletben rögzített, kimondja, hogy Oroszország atomfegyvereket vethet be az ellenség nukleáris támadása vagy az állam létét fenyegető hagyományos támadás esetén.

- Kelet-Ukrajnában, ahol a háború legsúlyosabb harcai összpontosulnak, az orosz erők tovább nyomultak Pokrovszk felé. Az orosz védelmi minisztérium vasárnap közölte, hogy erői további két települést foglaltak el Donyeck térségében.

Az egyik, Ptyche, mindössze 21 kilométerre délkeletre van Pokrovszktól.

- Legalább 47 ember, köztük öt gyermek megsérült vasárnap, miután orosz rakéták csapást mértek egy bevásárlóközpontra és rendezvénykomplexumra Ukrajna északkeleti részén, Harkiv városában - közölték tisztviselők.

A támadás arra késztette Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hogy újból felszólítsa a szövetségeseket, hogy engedjék meg Kijevnek, hogy a nyugatról szállított rakétákat mélyebbre lőhesse az ellenséges területre, és csökkentse az Oroszország által jelentett katonai fenyegetést.

- Vasárnap lezuhant egy katonai kiképzőrepülésen lévő ukrán helikopter, amelynek kéttagú személyzete meghalt. A nyomozók és az ukrán védelmi minisztérium tisztviselői dolgoznak a baleset okának megállapításán.

- Az ukrán erők vasárnap Oroszország déli Belgorod régióját lőtték, 11 ember megsérült, köztük két gyermek súlyosan - közölte Vjacseszlav Gladkov regionális kormányzó. Gladkov a Telegram üzenetküldő alkalmazáson írva azt mondta, hogy két fiút műteni kellett, miután súlyos sérüléseket szenvedtek.