Nagyot zuhan a Nvidia, nem bírta a szédítő magasságot

Elemzések2024. jún. 22.Fellegi Tamás

Úgy tűnik, túl sokan és túl gyorsan vették a chipgyártó részvényét: amint a világ legnagyobb cége lett, megindult a zuhanás. Kérdés, hogy a 10 százalékos esés egy egészséges korrekció, vagy egy nagyobb eső trend kezdete, miközben a befektetők újraszámolják, mennyit érhet a részvény.

Pár napja emelkedett az Nvidia részvénye olyan magasra, hogy a világ legnagyobb vállalata lett, megelőzve a régóta és stabilan hasonlóan nagy értékű Apple-t és Microsoft-ot. Ez azonban lehet, hogy túl hirtelen zajlott, mert a következő kereskedési napon ugyan még magasabban nyitott a részvény, de aztán zuhanásba váltott, ami pénteken is folytatódott.

A legnagyobbat alaposabban értékelik

A részvény ára így a tetőhöz képest 10 százalékkal került lejjebb két kereskedési nap alatt, igaz, hogy előtte olyan példátlan emelkedést produkált, hogy ahhoz képest fel sem tűnik ez a visszaesés. Ugyanakkor most lehet, hogy alaposabban elgondolkoznak a befektetők, mit is tegyenek a papírral.

Ritkán fordul elő, hogy egy cég a világ legnagyobbja lesz, éppen ezért alaposan meg is nézik a piaci szereplők, hogy valóban indokolt-e ez a gigantikus érték. Az Apple immár 10 éve van az élvonalban és az idő nagy részében az első helyen is volt: az iPhone gyártója azonban az elért árbevétellel, nyereséggel és más mutatókkal tartósan vissza is igazolta ezt értéket.

A Microsoft hasonlóképpen bebizonyította, hogy méltó volt újra az első helyre, amit immár negyed évszázaddal ezelőtt is elért. A cég az ezredforduló utáni átmeneti hanyatlás után újra erős fejlődésnek indult, és mind a felhő alapú szolgáltatásoknál, mind a mesterséges intelligencia üzletágnál bizonyított.

Hirtelen, meredek növekedés

Az Nvidia azonban egy stabil, grafikus chipket gyártó cég volt, amely a mesterséges intelligencia 2022-es megjelenésekor ráállt az ehhez szükséges chipek, processzorok gyártására, a legnagyobb technológiai cégek lettek a megrendelői, akik még sorban is állnak a termékekért, így rendkívül gyorsan szalad fel a cégérték közel 10-szeresére, és így lett egy napra a világ legnagyobb cége.

Kockázatok

Az árbevétel és a nyereség gyorsan növekszik, de ezt a magas cégértéket még távolról sem indokolja, ahhoz további jelentős növekedés, legalább duplázás szükséges, amit előre mindig nehéz biztosra venni. Ráadásul egy oyan termékcsoportot ad el hirtelen a vevőknek, amelyekből ők most feltöltekeznek, és nem biztos, hogy utána ugyanilyen ütemben folytatják a vásárlást.

Így az Nvidia esetében a nagy felfutás után egy visszaesés sem kizárható az értékesítésekben, mielőtt a stabilizálódik valaholy az általa gyártott eszközök kereslete. Emellett a konkurrencia is előretörhet: más chipgyártók is képesek lehetnek betörni a piacra. Ezeket a forgatókönyveket lehetetlen beárazni, mindenesetre egy hirtelen berobbant, és úgy a világ legnagyobb cégévé vált társaságnál nagyobbak a lefelé mutató kockázatok, mint a stabil, kiforrott óriáscégeknél.

Növekvő volatilitás

Ez megnövelheti a részvény volatilitását, az óriási emelkedés után könnyen előfordulhatnak hatalmas esések is, melyek azonban nem feltétlenül törik meg az emelkedő trendet. Hogy most egy ilyen indul, vagy csak mérséklődött a nagy túlvettség, azt senki nem tudja, a második negyedéves eredmény tükrében már többet láthatunk majd.