Háború: lángokban egy fontos orosz gyár

Hírekegy napjaNövekedés.hu

Ez történt az ukrán háború 970-dik napján:

- Ukrajna csapást mért egy katonai robbanóanyagokat gyártó vállalatra mélyen Oroszország területén belül, valamint a Lipeck-2 katonai repülőtérre - közölte vasárnap a kijevi vezérkar. Az ukrán fegyveres erők közlése szerint robbanások történtek a Dzserzsinszk városában lévő Szverdlov gyárat ért csapást követően, ahol tüzérségi lőszerekhez és bombákhoz szükséges vegyi anyagokat gyártanak és bombákat tárolnak - áll a jelentésben. Orosz háborús bloggerek is beszámoltak a támadásokról.

- A Harkivot ért orosz csapások kilenc embert megsebesítettek, és a város egy részében megszűnt az áramszolgáltatás - közölték helyi tisztviselők és a rendőrség vasárnap késő este. A célpontok között lakóépületek, garázsok, benzinkutak, házak és autók voltak.

Harkiv, az azonos nevű északkelet-ukrajnai régió központja rendszeres célpontja az orosz csapásoknak.

- Ukrajna légvédelmi egységei hétfőn nem sokkal éjfél után részt vettek egy Kijevet célzó orosz légitámadás visszaverésében - közölte Vitalij Klicsko polgármester, aki felszólította az embereket, hogy „maradjanak az óvóhelyeken”.

- Oroszország közölte, hogy légvédelmi egységei 110 ukrán drónt lőttek le az orosz területek felett, köztük egyet a moszkvai régió, 43-at Kurszk és 27-et Lipeck felett. Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester azt mondta, hogy a Moszkva környéki ramenski kerületben károk és áldozatok nélkül hullottak le a roncsok. Bár az orosz tisztviselők gyakran nem közlik a károk teljes mértékét, ha vannak ilyenek.

- Oroszbarát bloggerek szerint az orosz erők utcai harcokat vívtak az ukrán csapatokkal a kelet-ukrajnai Selydove város külterületén. Selydove a donyecki Pokrovszk várostól délkeletre fekszik. Az ukrán katonai vezérkar vasárnap késő esti jelentésében azt közölte, hogy az ukrán erők 41 orosz támadást vertek vissza több város és falu,

köztük Selydove körül, és több harc is folytatódik.

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint Oroszország csak az elmúlt héten mintegy 800 irányított légibombát és több mint 500 támadó drónt lőtt ki Ukrajnára. „Oroszország minden nap csapásokat mér városainkra és közösségeinkre. Ez az ellenség szándékos terrorja a népünk ellen” – mondta.

- Zelenszkij vasárnap közölte, hogy határozott reakciót vár azoktól az országoktól, amelyek elismerték, hogy Észak-Korea egyre jobban részt vesz Oroszország Ukrajna elleni háborújában. Zelenszkij szerint bőséges műholdas és videós bizonyíték van arra, hogy Észak-Korea nemcsak felszerelést küld Oroszországba,

hanem katonákat is, hogy felkészítsék őket a bevetésre.

Az észak-koreai reguláris csapatok bevonása a háborúba súlyos eszkalációt jelentene - mondta Franciaország és Ukrajna külügyminisztere. A dél-koreai kémügynökség pénteken közölte, hogy Észak-Korea 1500 különleges alakulatot küldött Oroszország távol-keleti részére kiképzésre.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter szombaton azt mondta, hogy nem tudja megerősíteni azokat a híreket, amelyek szerint Észak-Korea csapatokat küldött Oroszországba egy esetleges bevetés előtt, de azt mondta, hogy egy ilyen lépés aggasztó lenne. Mark Rutte, a NATO főtitkára csütörtökön azt mondta, hogy egyelőre nincs bizonyíték Phenjan jelenlétére.