Háború: Romlik a helyzet a frontokon, új rakétarendszereket kaphat Ukrajna

Hírek2023. jan. 29.Sz.A.

Az Európai Bizottság elnöke ismét kiállt Ukrajna mellett a jövő heti csúcstalálkozó előtt, de eközben a frontokon egyre elkeseredettebb harcok zajlanak. Kijev újabb rakétaelhárító rendszereket és vadászbombázókat kért a nyugati országooktól. Ukrán katonák kiképzésen vesznek részt, hogy megtanulják kezelni az F16-os vadászbombázókat.

Ukrajna az Európai Unió feltétlen támogatását bírja, hogy meg tudja védeni az európai értékeket az orosz támadások ellen - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a jövő heti EU-Ukrajna csúcstalálkozó előtt. Mint fogalmazott, UKrajna az EU által közösen elismert értékeket védi, a nemzetközi jog betartásáért és a demokratikus elvekért küzd, ezért kell megnyernie ezt a hánborút.

A háború 340. napján a következők történtek a The Guardian napi háborús összefoglalója szerint.

- Orosz rakétacsapások értek egy kelet-ukrajnai várost, Konstiantynivkát, 14 ember megsrült, hárman pedig életüket vesztették, amikor egy lakóházat és egy hotelt is találat ért.

- Moszkva szerint az ukrán hadsereg szándékosan egy kórházat támadott meg az orosz haderő által elfoglalt területen. A csapásban 14-en életüket vesztették és 24 beteg és az ápoló személyzet is megsérült. A támadást amerikai HIMARS rakétarendszerrel követték el - az orosz védelmi minsiztrérium beszámolója szerint.

- Kijev és szövetségesei hosszú hatótávolságú rakéták és vadászgépek szállításáról egyeztettek tegnap - jelentette be Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó. A vadászgépekre az amerikai és német páncélosok védelme miatt is szüksége van Kijevnek.

A nyugati F16-is vadászgépek használatára féléves kiképzésen vesznek részt ukrán pilóták.

- A nyugati F16-is vadászgépek használatára féléves kiképzésen vesznek részt ukrán pilóták, az ukrán hadsereg állítólag tárgyalásokat folytat a bombázók szállításáról.

- Észak-Korea vezetése elítélte, hogy Washinton 31 amerikai páncélost küldene Ukrajna megsegítésére. Kim Dzsongun testvére, Kim Yo-jong a KCNA állami médiában állt ki Oroszország mellett az Egyesült Államok ellen.

- Szergej Riabkov orosz külügyminiszterhelyettes és az USA moszkvai nagykövete, Lynne Tracy a jövő hét elején találkozót tartanak - erről számolt be a RIA orosz hírügynökség.

- Volodimir Zelenszkij szpmbaton ismét tiltakozását fejezte ki, amiért orosz sportolók részt vehetnek a 2024-es párizsi olimpián, az ukrán elnök szerint ezzel igazolnák az Ukrajna elleni háborút.

Az orosz külügyi szóvivő, Maria Zaharova szerint nem lehet Oroszországot kiszorítani a nemzetközi sportéletből a különleges hadművelet miatt, mint mondta, az erre irányuló kezdeményezések sikertelenek lesznek.