Háború: Mecsetre csapott le az izraeli hadsereg, rengeteg a halott

Hírek4 órájaNövekedés.hu

Az izraeli hadsereg (IDF) a Gázai-övezet közepén bombázott egy mecsetet.

Már 24 halottja van a mecset ellen végrehajtott izraeli csapásnak a Gázai-övezetben lévő Dir Bar-al-Balahban számol be a Guardian.

A mecset menedékhelyként szolgált az otthonukat elhagyni kényszerülők számára, az izraeli hadsereg szerint azonban a mecsetet a Hamász központnak használta az IDF és Izrael elleni terrorista akciók megtervezésére és végrehajtására.A gázai kormány szerint 93 ember megsebesült az Al-Aksza kórház melletti bombázásban.

Az Associated Press és a Reuters tudósítóinak a kórházban elmondták, hogy a csapásban meghalt emberek menekültek voltak, az AP tudósítása szerint csak fériak voltak az áldozatok.

- Szombat este újabb az izraeli hadsereg ismét Bejrút déli része és a külváros ellen hajtott végre légicsapásokat - jelentették libanoni források.

- Irán az eddiginél is erősebb megtorlást ígért Izraelnek, amennyiben megtámadják az országot - erről Abbasz Aragcsi iráni külügyminiszter beszélt Damaszkuszban.Mint arról bezsámoltunk, az izraeli hadsereg (IDF) bejelentette, hogy megtorlásra készül Irán ellen, válaszul a hét elején végrehajtott, Izrael elleni iráni rakétacsapásokra - számol be a Haaretz izrael lap.

Ma az izraeli hadsereh a Hezbollah állásait támadta, a csapásokat a következő napokban folytatják egészen addig, amíg Észak-Izrael lakosai nem térhetnek haza otthonukba - közölte az IDF.Izraeli becslések szerint ezen a héten 400 Hezbollah vezetőt likvidáltak a libanoni területen végrehajtott izraeli szárazföldi hadművelet során. Dél-Bejrút és a Bekaa-völgy ellen hajtottak végre csapásokat, valamint egy szíriai fegyverraktárat is célba vettek.

Az izraeli hadsereg a Hamász ellen is növeli a csapások intenzitását a Gázai-övezetben - jelentette be az IDF.

- Szégyennek nevezte Benjamin Netanjahu, hogy Emmanuel Macron francia elnök az Izraelnek szánt fegyverszállítások felfüggesztését sürgette. Az izraeli kormányfő szerint ezt a háborút Franciaország segítségével vagy anélkül is megnyerik, de a franciák szégyene a háború után is megmarad.Macron hivatala túlzónak nevezte Netanjahu kijelentését, és Franciaországot továbbra is Izrael barátjának nevezte.

- Michael Higgins, Írország elnöke erős kritikát fogalmazott meg, amiért Izrael felszólította a Dél-Libanonban tartózkodó ENSZ békefenntartókat, hogy hagyják el a térséget.

- Az IDF bejelentette, hogy a légierő célzott csapásokat intézett Libanon fővárosában, Bejrútban az Iránból támogatott libanoni síita milícia, a Hezbollah fegyverraktáraira és egyéb épületeire. A katonai szóvivő szerint a támadás előtt figyelmeztették az érintett térségben élő civileket.

Vasárnap is megszólaltak a légvédelem szirénái Izrael északi részein - írja az MTI. Korábban csak a határ menti településeket célozták a Hezbollah rakétái, majd két rakétát indítottak Haifa környékére is, óvóhelyekre kényszerítve az a térség jelentős részének lakosságát Haifa körzetében és az attól délre fekvő Saron-vidéken. Később az IDF jelentette, hogy a rakétákat sikeresen elfogták.

- Az izraeli csapatok találtak egy 250 méteres alagutat a határvidék libanoni oldalán. A légierő eközben a Hezbollah hírszerző központját támadja Bejrút déli peremén - számol be az Euronews.