Háború: Megint orosz területeket támadtak ukránok

Hírek2023. júl. 6.Sz.A.

Oroszországban Kurszk és Belgorod térségét támadták ukrán erők szerdán kora reggel, áldozatokról nem érkeztek hírek a két város orosz vezetői szerint.

A nyugat-ukrajnai Lviv városát rakétával támadta az orosz hadsereg – jelentette a város polgármestere.

Egy lakóépületet ért találat, három ember életét vesztette. A városban több robbanást is hallottak, a rakéták által okozott tüzet eloltották, a lakosságtól azt kérték, hogy húzódjanak be az óvóhelyekre. Június 20-án érte a legutóbb rakétatalálat a várost - olvasható a Guardian napi hadiösszefoglalójában.

- Az ENSZ megfigyelői nagyobb hozzáférést kértek Európa legnagyobb atomerőművének ellenőrzéséhez.- Zaporozzsjában a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség végez megfigyelői tevékenységet, az atomerőművet szabotázsakcióval próbálják megtámadni – Ukarjna és Oroszország kölcsönösen egymást vádolja a tervezett akcióval.

Orosz források szerint az atomerőmű környékét ukránok támadják, tegnap ismét lakóházakat ért támadás.

- Joe Biden amerikai elnök és Ulf Kristersson svéd miniszterelnök tárgyalása során az amerikai elnök kifejezte, hogy teljes mértékben támogatja Svédország NATO-tagságát, és várja, hogy a ratifikációra minél hamarabb sor kerülhessen.

- James Cleverly brit külügyminiszter és Ben Wallace brit védelmi miniszter Londonban tárgyalásokat folytattak Zbigniew Rau és Mariusz Blaszczak lengyel miniszterekkel. A felek a jövő heti NATO-csúcstalálkozó előtt egyeztettek egymással.

- Az ENSZ minden erőfeszítést megtesz annak érdekében, hogy minél hamarabb meghosszabbításra kerüljön a július közepén lejáró, Fekete-tengeri gabonakiviteli egyezmény. Az export biztosításával csökkennének az árak és stabilizálódna az élelmiszer-ellátás – mondta az ENSZ kereskedelmi vezetője, Rebeca Grynspan Genfben.

- Az orosz védelmi minisztérium szerint szerdán Bahmut térségében ismét fellángoltak a harcok. Az ukrán ellentámadás során az ukrán erők visszafoglalhattak egy falut, de az információt nem erősítették meg független források.

- A TASSZ állami hírügynökség élére Vlagyimir Putyin orosz elnök kampányának korábbi szóvivőjét nevezték ki, több újságírót is külföldi ügynöknek bélyegeztek, és az eddiginél erősebb felügyeletet próbálnak elérni a hírügynökség felett.

- Oroszországban Kurszk és Belgorod térségét támadták ukrán erők szerdán kora reggel, áldozatokról nem érkeztek hírek a két város orosz vezetői szerint.

- Az orosz haderő által elfoglalt kelet-ukrajnai Maliivka városát tegnap ukrán katonák támadták, Donyeck régióban pedig orosz rakéták támadtak településeket.

- Georgia Meloni olasz kormányfő szerint a NATO csúcstalálkozón komoly biztonsági garanciákat kell adni Kijevnek. Meloni tegnap Mateusz Morawieczki lengyel miniszterelnökkel tárgalt Varsóban.