Háború: Meglepő kijelentést tett Zelenszkij a háború végéről

Hírek4 órájaNövekedés.hu

Ez történt a háború 944. napján.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint

a háború vége közelebb van, mint azt sokan gondolnák,

és megkérte a nyugati szövetségeseket, hogy erősítsék meg az ukrán hadsereget. Zelenszkij amerikai útja során az ABC News csatornának nyilatkozva kifejtette, hogy Putyin tart az ukránok kurszki betörésétől, melynek során már ezer négyzetkilométert elfoglaltak.

Az ukrán elnök az ENSZ közgyűlésén vesz részt és bemutatja „győzelmi tervét” Joe Biden amerikai elnöknek, valamint Kamala Harris és Donald Trump elnökjelölteknek.

Zelenszkij több kongresszusi képviselővel folytatott személyes megbeszélést, mint mondta, az USA meghatározó szerepet tölt be a szabadság megőrzésében a világban, és megköszönte az eddigi támogatásokat.

Donald Trump republikánus elnökjelölt szerint Zelenszkij a történelem legjobb eladója, gyakorlatilag minden alkalommal, amikor Amerikába jön, 60 milliárd dollárral távozik. Trump erről egy kampányrendezvényen beszélt Pennsylvaniában. Trump szerint megválasztása esetén Putyint és Zelenszkijt is megegyezésre kéri.

A G7 országok hétfőn megvitatták, hogy Ukrajna használhat-e oroszországi területen nagy hatótávolságú nyugati rakétákat

– jelentette be Josep Borrell, az EU külügyi biztosa. Hozzátette: nyilvánvaló, hogy Oroszország sok külföldi fegyvert kap, többek között Irántól is, annak ellenére, hogy Teherán ezt cáfolja.

Oroszország Zaporizzsját támadták hétfőn, Ivan Fedorov megyei kormányzó szerint egy ember életét vesztette, és öten megsérültek – köztük egy 13 éves lány. Előző éjszaka egy másik orosz támadás során 23 ember megsérült.

Az ukrán haderő a orosz-ukrán határtól nem messze fekvő orosz Arhangelszkoje település ellen rakétatámadást indított, a Belgorod megyei kormányzó szerint három ember életét vesztette.

Műholdfelvételek alapján az orosz Szarmat interkontinentális ballisztikus rakéta – a Sátán II – kísérleti kilövése valószínűleg nem ért célba.Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette, hogy Oroszország addig nem végez atomfegyver kísérleteket, amíg az Egyesült Államok is ugyanígy jár el.

Az atomfegyver-kísérletekről szóló moratóriumról Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes hangsúlyozta, hogy Moszkva részéről semmi nem változott.

A tárca arra a felvetésre adott választ, miszerint Oroszország nukleáris fegyverekkel kísérletezne az orosz területeket érő rakétatámadásokra válaszul.