Háború: egy olyan orosz műveletre derülhetett fény, amelyre eddig senki nem figyelt

Hírekegy napjaD.J.

Ez történt az ukrán háború 942-dik napján:

- Hamis értesüléseket publikáló weboldalak, amelyek az Egyesült Királyságban lettek bejegyezve állítólag dezinformációt terjesztenek az Ukrajnában működő nyugati vállalatokról. A feltételezett orosz propagandaművelet miatt brit parlamenti képviselők a vonatkozó törvény módosítására szólítottak fel, hogy az Egyesült Királyságban bejegyzett hírportálok kötelesek legyenek felfedni tulajdonosi hátterüket, ahogyan ez az EU-ban is történik.

Bár a londoninsider.co.uk és a talk-finance.co.uk angol nyelvű és az Egyesült Királyságban bejegyzett honlapok, a kiadványaikat Ukrajnában is átvették és terjesztették.

A honlapok használatára egy amerikai cég, a Sarn hívta fel a figyelmet, amely Ukrajnában az energetikai és a katonai hardverágazatban dolgozik. Azt állította, hogy a két honlapon megjelent cikkek hamisan fegyverkereskedelemmel, igazságügyi csalással és sikkasztással vádolták meg őket.

- Volodimir Zelenszkij vasárnap érkezett az Egyesült Államokba, ahol be fogja mutatni Kijev tervét a háború befejezésére.

Az ukrán elnök az X-en közzétett, esti bejegyzésében arra szólította fel partnereit, hogy segítsenek elérni a közös győzelmet egy valóban igazságos béke érdekében. „Ez az ősz fogja meghatározni ennek a háborúnak a jövőjét” - mondta Zelenszkij.

Az elnök egy pennsylvaniai üzemben tett látogatással kezdte útját, amely lőszereket gyárt Ukrajna számára. Matt Cartwright demokrata képviselő azt mondta, hogy az ukrán elnöknek egyszerű üzenete van: „Köszönöm. És még többre van szükségünk”. A scrantoni üzem egyike azon kevés gyárnak az országban,

amely 155 mm-es tüzérségi lövedékeket gyárt, és az elmúlt évben növelte a termelést.

- Legalább 13 civil megsérült, köztük egy 15 éves fiú, vasárnap késő este a délkeleti Zaporizzsja városára mért orosz légicsapások következtében - közölték ukrán tisztviselők hétfőn. A mentők több megrongálódott lakóházból evakuálták a lakókat - közölte az ukrán belügyminisztérium a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

- Oroszország újabb csapásokat mért az ukrajnai Harkiv városára. A támadások magas lakóházakat értek, és legalább 21 sebesültet hagytak maguk után - közölték a hatóságok.

- Megölt egy tűzoltót egy ukrán drón az Oroszország által ellenőrzött kelet-ukrajnai Luhanszk régióban - közölte vasárnap az orosz sürgősségi minisztérium. A drón robbanószerkezete akkor robbant fel,

amikor a 33 éves Vjacseszlav Glazunov éppen egy lezuhant drón által kiváltott tüzet oltott a Novoaidar körzetben.