Háború: menekülnek az ukránok - hatalmas a baj a keleti fronton

Hírek2024. júl. 5.D.J.

Ez történt az ukrán háború 862-dik napján:

- Az ukrán hadsereg visszavonult Nazar Voloscsinból, a keleti Donyecki terület stratégiai fontosságú városának, Chasiv Yarnak a külvárosából - közölte csütörtökön egy katonai szóvivő. Chasiv Yar rövid távolságra van nyugatra Bahmuttól, amelyet tavaly 10 hónapos elkeseredett csata után foglalt el Oroszország. Moszkva hónapok óta arra összpontosít, hogy elfoglalja a magasan fekvő Chasiv Yart. Elvesztése veszélybe sodorná a közeli városokat, veszélyeztetné a kritikus ukrán ellátási útvonalakat,

és közelebb hozná Oroszországot ahhoz a kitűzött céljához, hogy elfoglalja az egész donyecki régiót.

- Egy ukrán dróntámadás egy lőporgyárat vett célba Nyugat-Oroszországban - közölte egy kijevi biztonsági forrás csütörtökön. Kijev az elmúlt hónapokban fokozta az Oroszországon belüli katonai és energetikai létesítmények elleni légitámadásokat abban a reményben, hogy megbénítja Moszkva képességét arra, hogy ukrán városokat támadjon, vagy hogy újabb területeket szerezzen.

Az AFP-nek egy ukrán forrás elmondta, hogy a támadást robbanó drónokkal hajtották végre, amelyek közül az egyik sikeresen eltalálta az oroszországi Tambov régióban, az ukrán határtól 350 kilométerre fekvő katonai létesítményt.

- Az orosz csapások csütörtökön két embert megöltek és 26-ot megsebesítettek a határközeli ukrán régiókban - közölték a helyi hatóságok. Egy rakétacsapás a déli Odessza régióban megölt egy nőt, hét embert megsebesített, és megrongálta a kikötői infrastruktúrát - közölte Oleh Kiper regionális kormányzó a Telegramon.

Az északkeleti Harkiv régióban egy nő meghalt, egy férfi pedig megsebesült egy orosz irányított bomba becsapódása után - közölte Oleh Szinyehubov regionális kormányzó.

- Egy orosz katonai bíróság csütörtökön két hónapra előzetes letartóztatásba helyezte Artyom Gorodilov ezredest, nagy értékű csalás vádjával - jelentette a TASZSZ állami hírügynökség. Gorodilov, akit az ukrán harcokban elért hőstetteiért léptettek elő, a legutóbbi a magas rangú orosz katonatisztek sorában, akiket korrupció vádjával letartóztattak az új védelmi miniszter, Andrej Belousov májusi kinevezése óta.

A New York Times 2022-ben arról számolt be, hogy Gorodilov vezette azokat az erőket, amelyek ukrán civileket öltek meg Kijev elővárosában, Buchában.

- Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön azt mondta, hogy szerinte Donald Trump republikánus elnökjelölt őszintén be akarja fejezni az ukrajnai háborút, de nem tudja, hogy Trump hogyan tervezi ezt megvalósítani, ha megválasztják.

"Azt, hogy Trump elnökjelöltként kijelenti, hogy kész és meg akarja állítani az ukrajnai háborút, teljesen komolyan vesszük" - mondta Putyin egy kazahsztáni sajtótájékoztatón. Putyin azt is elmondta, hogy nyilvánosan kinyilvánított preferenciája,

hogy Joe Biden maradjon az elnök, változatlanul megmaradt.

- Eddig mintegy 190 ezer újonc írt alá szerződést, hogy 2024-ben csatlakozzon az orosz hadsereghez - idézte Dmitrij Medvegyev volt elnököt csütörtökön a Ria állami hírügynökség. Medvegyev, aki az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese, azt mondta, hogy a jelenlegi átlagos toborzási arány naponta mintegy 1000 fő.

- A Kreml csütörtökön közölte, hogy Narendra Modi indiai miniszterelnök hétfőn Oroszországba látogat, hogy tárgyalásokat folytasson Putyinnal. Oroszországnak a hidegháború óta szoros kapcsolatai vannak Indiával, és Újdelhi jelentősége Moszkva kulcsfontosságú kereskedelmi partnereként az ukrajnai háború kezdete óta nőtt, mivel az USA és szövetségesei által bevezetett szankciók után az orosz olaj egyik legfontosabb vásárlójává vált.