Háború: Moszkva döbbenetes tervvel állt elő - már nem csak Ukrajnában akartak lecsapni

Hírek2024. júl. 12.D.J.

Ez történt az ukrán háború 769-dik napján:

- Az amerikai hírszerző szolgálatok meghiúsítottak egy orosz tervet, amelynek célja az volt, hogy bosszúból meggyilkolják Németország vezető fegyvergyártója, a Rheinmetall vezérigazgatóját az ukrajnai fegyverkezés miatt. A Rheinmetallt az Ukrajna által használt fegyverek egyik legnagyobb beszállítójaként jellemezték - írja a Guardian tudósítója.

Az Armin Papperger, a Rheinmetall vezérigazgatója elleni merénylet egyike volt annak a több orosz kormányzati tervnek, amelynek célja a védelmi ipar európai vezetőinek megölése volt - mondták a CNN-nek amerikai és nyugati tisztviselők.

A német hatóságok egyelőre nem reagáltak a megkeresésekre.

- Ukrajna lefoglalt egy külföldi teherhajót Odessza közelében, és letartóztatta a kapitányát, mivel a hajó állítólag illegálisan exportált ukrán gabonát az elcsatolt Krím félszigeten keresztül.

- Ukrajna déli Herszon régiójának vezetője csütörtökön azt mondta, hogy orosz erők több tucat hektárnyi ukrán gabonatermő területen okoztak tüzet. Az oroszok lecsaptak egy gabonatároló létesítményre a régióban, majd megtámadták a tűzoltókat, akik az oltáshoz érkeztek.

- Az ukrán fegyveres erők volt főnöke, Valerij Zaluzsnij csütörtökön kezdte meg munkáját ukrán nagykövetként Nagy-Britanniában. Zaluzsnijt, aki otthon nagy népszerűségnek örvend, mert 2022 februárjában az orosz invázió első óráiban vezette a fegyveres erőket, 2024 februárjában a hadseregben történt átszervezés során leváltották Ukrajna legfőbb parancsnokaként.

- Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij sürgette a NATO-szövetségeseket, hogy oldják fel a nagy hatótávolságú fegyverek oroszországi célpontok elleni használatára vonatkozó korlátozásokat. Zelenszkij szerint ez "megváltoztatná a Moszkvával vívott háborút", és hozzátette:

"Ha győzni akarunk, ha meg akarjuk menteni és meg akarjuk védeni az országunkat, akkor fel kell oldanunk minden korlátozást".

Jens Stoltenberg, a NATO vezetője szerint Ukrajna önvédelemhez való joga magában foglalja azt a jogot, hogy katonai célpontokat támadjon meg az orosz területeken. Stoltenberg megjegyzi, hogy a szövetségesek csökkentették az Ukrajnára vonatkozó ilyen korlátozásokat.

- A Washingtonban ülésező 32 NATO-tagállam záróközleményében felszólította Kínát, hogy "hagyjon fel Oroszország háborús erőfeszítéseinek minden anyagi és politikai támogatásával", hozzátéve, hogy Peking az orosz "védelmi ipari bázis" nagymértékű támogatójává vált. Peking uniós képviselete szerint a csúcstalálkozó "tele volt hidegháborús mentalitással és harcias retorikával. A Kínával kapcsolatos bekezdések provokatívak, nyilvánvaló hazugságokkal és rágalmakkal".

- Franciaország, Németország, Olaszország és Lengyelország szándéknyilatkozatot írt alá 500 km-nél nagyobb hatótávolságú, földi indítású cirkálórakéták kifejlesztéséről.

- Norvégia 93 millió dollárral támogatja Ukrajnát légvédelmét - mondta Jonas Gahr Støre miniszterelnök a NATO-csúcson. Az adományozásra egy nappal azután került sor, hogy Norvégia bejelentette, hogy hat F-16-os vadászgépet ad Ukrajnának, hogy segítse az orosz légitámadások elleni védekezést.

- Volodimir Zelenszkij idén második békecsúcsot hívott össze, amelyen Oroszország azonnal közölte, hogy nem vesz részt.