Háború: nagy csatára készülnek az oroszok

Hírek2022. okt. 20.D.J.

Ez történt szerdán az ukrán háború 238-dik napján:

- Mivel az ukrán ellentámadástól tartanak megindult az orosz kézen lévő Herszon evakuálása. A következő hat napban úgy 60 ezer embert akarnak kiköltöztetni. Az orosz állami tévé olyan képeket sugárzott, amelyeken az emberek csónakkal menekültek el a városból.

- Vlagyimir Putyin hadiállapotot hirdetett Ukrajna négy Oroszországba beolvasztott megyéjében. A törvény különleges felhatalmazást ad Luhanszk, Donyeck, Zaporizzsja és a Herszon régió oroszpárti vezetőinek.

- Putyin „gazdasági mozgósítást” is elrendelt hat Ukrajnával határos tartományban, valamint a Krím-félszigeten. A törvény korlátozza a be- és kiköltözés szabadságát is.

- Ukrán tisztviselők „propagandának” minősítették Oroszország bejelentéseit, és felszólították a Herszonban élő embereket, hogy ne tegyenek eleget a kiürítési kérésnek.

Andriy Yermak, az ukrán elnök kabinetfőnöke szerint a mostani lakosságáthelyezés „deportálásnak” minősül.

- Oroszország továbbra is újabb csapásokat mér Ukrajna energetikai infrastruktúrájára. Szerdán három létesítményt semmisítettek meg – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, hozzátéve, hogy az embereik mobil erőművek létrehozásán dolgoznak. Október 10. óta az orosz légicsapások az ukrajnai erőművek 30 százalékát semmisíthették meg.

- Az Európai Bizottság vezetője szerint a kritikus energiainfrastruktúrák elleni orosz támadások „terrorcselekménynek” számítanak. Ursula von der Leyen szerint ukránok százezrei maradtak áram és víz nélkül.

- Zelenszkij elmondása alapján az iráni drónok ellen egyre hatásosabban tudnak fellépni. Állítólag a hónap során 233 darab Shahed kamikaze drónt lőttek le.

- Görög diplomaták megerősítették, hogy az ország külügyminisztere Nikosz Dendiasz, aki Ukrajnába látogatott, egy kijevi óvóhelyen volt kénytelen menedéket keresni.

- Azok a dróntámadások, amelyek nem értek célt Oroszországnak úgy 11-18 millió dollárba kerülhettek. Az ukrán oldalon viszont a drón-hatástalanítások költsége elérheti a 28 millió dollárt is.

- Az EU azt tervezi, hogy szankciókat vet ki három magas rangú iráni katonai parancsnokra és egy drónokat fejlesztő cégre.

- Oroszország felülvizsgálja együttműködését António Guterres ENSZ-főtitkárral és munkatársaival, ha Guterres szakértőket küld Ukrajnába, hogy megvizsgálják azokat a lelőtt drónokat, amelyek Ukrajna és a Nyugat szerint Iránban készültek - mondta Dmitrij Poljanszkij orosz ENSZ-nagykövet-helyettes.

- A háború közelsége ellenére Magyarország kilátásai viszonylag kedvezőek. Itthon elkerülhető a recesszió – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Budapest Economic Forum 2022 konferencián.