Háború: Oroszország területén belül fokozódhatnak a harcok - Kurszknál újabb csapatok felbukkanására számítanak

Hírek4 órájaNövekedés.hu

Ez történt az ukrán háború 972-dik napján:

- Az ukrán katonai hírszerzés arra számít, hogy szerdán észak-koreai katonák kezdenek felbukkanni az oroszországi Kurszk déli részén. „Holnapra várjuk az első egységeket Kurszk közelében” - mondta kedden Kijril Budanov altábornagy, a hírszerzési igazgatóság vezetője. „Egyelőre nem világos, hogy hányan és hogyan lesznek felszerelve. Néhány nap múlva meglátjuk”.

Szöulban az elnöki hivatal egyik magas rangú tisztviselője azt mondta, hogy Dél-Korea fontolóra veheti, hogy közvetlenül fegyvereket szállítson Ukrajnának az Észak-Korea és Oroszország közötti katonai kapcsolatok ellensúlyozására irányuló intézkedések részeként.

Az észak-koreai csapatok ukrajnai állomásoztatása az orosz elkeseredés jele lenne - mondta kedden Alexander Stubb finn elnök. „Iráni fegyverekre és észak-koreai katonákra támaszkodik. Mennyivel lehet még rosszabb?” - mondta. Stubb, aki a jövő héten állami látogatást tesz Kínában, azt mondta, hogy közölni fogja az ország elnökével, Hszi Csin-pinggel, hogy Ukrajna részvétele nélkül nem jöhet létre békemegállapodás, és arra kéri Kínát, hogy

semmiképpen se támogassa Oroszországot.

- Andrij Kosztyin ukrán főügyész lemondott, miután állítólag több tucat tisztviselője rokkantként regisztráltatta magát, hogy elkerülje a katonai szolgálatot. „A főügyésznek politikai felelősséget kell vállalnia az ukrán ügyészségi szerveknél kialakult helyzetért” - jelentette ki Volodimir Zelenszkij, a biztonsági tanács ülése után a sorozáskerülés visszaszorításáról.

- Az ukrán hatóságok közölték, hogy egy férfi, akit katonai behívó elkerüléséért köröztek, öngyilkos lett, miután a rendőrség elfogta és a hadsereg egyik toborzóközpontjába vitte Poltava városában. „Nem volt hajlandó katonai orvosi vizsgálatnak alávetni magát” - közölték a toborzóközpontban. A holttestét, amely „az öngyilkosság nyilvánvaló jeleit” mutatta, a központ egyik technikai helyiségében találták meg.

A mozgósítás érzékeny téma Ukrajnában. A legtöbb munkaképes korú férfinak tilos elhagynia az országot.

- António Guterres, az ENSZ főtitkára csütörtökön találkozik Vlagyimir Putyinnal - erősítette meg a hivatal. A látogatás híre az ukrán külügyminisztériumot megdöbbentette. Guterres helyettes szóvivője, Farhan Haq elmondta az újságíróknak, hogy az ENSZ vezetője „nagyszámú” vezetővel tervez találkozni Kazanyban a BRICS-csúcson.

A Putyinnal folytatott megbeszélésekről kérdezve azt mondta, hogy Guterres „megerősíti jól ismert álláspontját” az ukrajnai konfliktussal kapcsolatban, és felvázolja „az igazságos béke feltételeit”.

- Az orosz erők előrenyomultak egy kulcsfontosságú település Chasiv Yar szomszédságában - közölte egy ukrán katonai tisztviselő, aki hozzátette: „Az ellenségnek sikerült áttörnie a védelmi vonalunkat, de nincs kritikus kudarc, és nem fogjuk elveszíteni a Chasiv Yart. Az ádáz harcok most is folynak”.

- Orosz drón- és tüzérségi támadások lakóházakat értek, öt ember, köztük egy gyermek életét követelve a kelet-ukrajnai Szumi és Donyeck régiókban - közölték kedden tisztviselők.

- Az orosz háború mintegy nyolcmillióval csökkentette Ukrajna lakosságát azáltal, hogy kivándorlást váltott ki, és a születések száma zuhanni kezdett - közölte kedden az ENSZ népesedési szervezete.

Összességében Ukrajna lakossága 2014 óta a becslések szerint 10 millióval, a teljes körű invázió 2022-es kezdete óta pedig nyolcmillióval csökkent

- mondta Florence Bauer, a szervezet regionális igazgatója.

- Az Egyesült Államok 20 milliárd dollárral kíván hozzájárulni a G7-ek Ukrajnának nyújtott 50 milliárd dolláros hitelcsomagjához, és hamarosan újabb szankciókat jelenthet be az orosz fegyverbeszerzés ellen - közölte kedden Janet Yellen pénzügyminiszter. A hitel fedezetéül a befagyasztott orosz vagyon kamataiból származó nyereség szolgál majd.